TRANSIRA

Transportul public din Romania si din lume. Unicul forum cu informatii corecte, oficiale!
It is currently Mon 10 Aug 2020 00:20

All times are UTC + 3 hours
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
PostPosted: Thu 29 Mar 2012 15:13 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3370
Dedic acest articol celor care isi inchipuie ca se poate dezvolta transport electric in Romania, mai ales celor care inca isi mai inchipuie ca se pot reconstrui traseele dezafectate de troleibuz sau tramvai.

http://www.adevarul.ro/locale/timisoara ... 32744.html

Nouă se revoltă împotriva tramvaiului care îi va lega de Timişoara: "S-a terminat cu liniştea pentru noi!"

Mulţi dintre timişenii din comuna Moșnița Nouă, aflată la opt kilometri de Timișoara, sunt îngroziți de planul primăriei de a introduce tramvaiul metropolitan. Ei sunt nemulţumiţi că noua linie va împinge circulaţia maşinilor sub geamurile caselor.

ViaÈ›a în MoÈ™niÈ›a Nouă a decurs normal din 1902, dată la a fost înfiinÈ›at satul de coloniÈ™ti maghiari aduÈ™i din comitatul Bekes È™i din SenieÈ™, până în ziua de astăzi. Mai târziu s-au aÈ™ezat È™i românii, iar cu toÈ›ii È™i-au creat o colÈ› de rai în micuÈ›a localitate. Casele construite au respectat vechea sistematizare din perioada austo-ungară. ÃŽn faÈ›a lor se află o oază de verdeaÈ›ă È™i copaci, de câțiva metri, iar È™oseaua străbate axul central al satului, la distanÈ›ă apreciabilă de geamurile oamenilor.
Toate această orânduire se vrea dată peste cap de un plan al primăriei, care vizează introducerea primului tramvai metropolitan, care va lega Moșnița Nouă de Timișoara.

Sute de locuitori din sat se tem că s-a încheiat viața lor liniștită, pentru că proiectul tramvaiului va schimba total fața satului. Șinele urmează să traverseze localitatea pe acolo pe unde este acum șoseaua, iar circulația mașinilor urmează să fie mutată, chiar în fața geamurilor caselor.
“S-a terminat cu liniștea pentru noi. Vor să facă și un depou la Moșnița, vă dați seama că aici tramvaiele vor circula de la patru dimineața, la 1 noaptea. Camioanele și mașinile ne vor zgudui casele. Și acum, sunt probleme cu circulația, pentru că nu poți dormi cu geamurile deschise. Vine sfârșitul lumii pentru noi”, a declarat Ștefan Olah, unul din sătenii care au casă la stradă.

“Nu este rentabil tramvaiul”

La frontul stradal există case vechi, construite din chirpici, care riscă să se prăbuÈ™ească de la zguduitul TIR-urilor È™i a traficului greu. ÃŽn zonă se află chiar È™i o clădire de monument, iar conform legii, sunt interzise lucrările la o distanÈ›ă mai mică de 100 de metri. Peste 500 de copaci ornamentali urmează să dispară din faÈ›a caselor, locul lor urmând să fie luat de noua È™osea, cât È™i de pista de biciclete.
Locuitorii se întreabă pe cine va ajuta tramvaiul: “Nu ajută pe nimeni. Nu este rentabil. Au scos mai multe autobuze pentru că mergeau goale și nu rentau. Ce rost are să circule tramvaiul cu trei-patru călători. Pe bani mai puțini se pot compăra autobuze ecologice. După plan, tramvaiul merge până la intrarea în Moșnița Veche. Dar cine vrea să ajungă la tramvai are de mers pe jos kilometri întregi. Nu înțeleg de ce se alege cea mai costisitoare și nesănătoasă variantă, când există ceva mult mai ieftin și mai ecologic”, a spus Iosif Kardos, un alt sătean nemulțumit.

Un sat în expansiune


Primarul din Moșnița Nouă nu are încă avizul celor de la Direcția de Mediu, dar susține că acesta face parte din planul său de modernizare a satului, pe bani atrași din fonduri europene. Edilul se laudă că localitatea este pe locul trei la explozia demografică, după Dumbrăvița și Giroc. În ultimii zece ani populaţia s-a înmulţit cu 34,4 la sută, iar acum pare să fie pe primul loc la expansiune.
Între timp, locuitorii din Moșnița au sesizat și Parlamentul European, iar obiectele semnalate au fost admise, urmând să se demareze o anchetă.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 30 Mar 2012 03:30 
Offline

Joined: Tue 18 Oct 2005 13:32
Posts: 7865
Probabil cineva le-a băgat în cap că tramvaiul le strică satul. Problema e cu şoseaua ce se doreşte a fi lărgită. Lărgirea ei probabil s-ar fi făcut oricum, cu sau fără tramvai, indiferent de părerea sătenilor. Mai eficient era ca prin sat să treacă tramvaiul şi pe câmp pe lângă sat să treacă şoseaua, dar oare câţi dintre cei de acolo ar accepta să vândă la preţ de nimic către stat (că doar nu vă aşteptaţi ca statul să plătească preţul pieţei pe terenurile expropriate de la nişte oameni simpli, nu?) o fâşie din câmpul lor în schimbul păstrării copacilor din mijlocul satului?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 30 Mar 2012 17:36 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3370
Dr2005 wrote:
Mai eficient era ca prin sat să treacă tramvaiul şi pe câmp pe lângă sat să treacă şoseaua, dar oare câţi dintre cei de acolo ar accepta să vândă la preţ de nimic către stat (că doar nu vă aşteptaţi ca statul să plătească preţul pieţei pe terenurile expropriate de la nişte oameni simpli, nu?) o fâşie din câmpul lor în schimbul păstrării copacilor din mijlocul satului?

Exista o lege a exproprierii pentru cauza de utilitate publica recent imbunatatita si sumele ce se primesc nu sunt "de nimic", ba chiar devine convenabil sa fi expropriat, acum ca tot nu mai cumpara nimeni teren.
Se putea gasi o rezolvare convenabila, dar probabil au si ei pe acolo dubari care nu au interes sa apara tramvaiul.

E regretabil ca tocmai oameni ce locuiesc intr-o zona care a fost candva "fruncea" si sunt la doi pasi de lumea civilizata nu mai au discernamantul necesar si se lasa manipulati atat de usor. Ce sa mai pretinzi atunci de la locuitorii altor zone, care n-au stralucit niciodata in nimic?


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC + 3 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group