Un tren, fara nasi, cu destinatia "Procultura", soseste la Sibiu Incepand cu Ziua Europei si pana in 15 mai, sub inaltul Patronaj al Majestatii Sale Regele Mihai I, in colaborare cu USR, Ministerul Transporturilor si Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor, cinci orase sunt implicate in proiectul 'Scriitori pe calea regala', un proiect de campanie pro-lectura si de promovare a scriitorilor romani contemporani, care au obtinut Premiul Opera Omnia, Premiul National de Literatura si premiile U.S.R si A.S.B, pentru poezie si proza.
Trenul Regal poposeste la Sibiu, astazi, 13 mai 2008. Deschiderea festivitatii va avea loc la ora 12:00, in holul de asteptare al Garii Sibiu. Programul evenimentului presupune lecturi publice ale scriitorilor, care se vor desfasura in gara. Tot aici va fi donata o biblioteca intreaga cu operele literare ale celor prezenti in Trenul Regal.
Ordinul Cavalerilor Templieri OSMTH Medias, promotorul unor activitati culturale, s-a implicat in proiectul 'Scriitori pe Calea Regala'. Dupa cum se cunoaste, trenul regal va poposi doar in sase localitati din tara printre care si Mediasul. Astfel, membrii medieseni, in virtutea preceptelor ce guverneaza acest ordin, au decis donarea unui numar de 333 de carti pentru biblioteca ce se va constitui in Gara din Sibiu, sprijinind initiativa organizatorilor acestui amplu proiect cultural national. In plus, vor mai fi si 100 de antologii pe care scriitorii vor acorda autografe cititorilor, chiar in Trenul Regal.
Istoria unui tren regal
Trenul are o garnitura alcatuita din vagoane de lux, tractate de o locomotiva cu abur. Salonul rosu din trenul regal a ajuns in serviciul culturii. La masa vagonului central, Regele Mihai I a luat ultimul pranz pe teritoriul Romaniei, la plecarea lui peste hotarele tarii. In 1955, in acest vagon s-au purtat discutiile privind plecarea trupelor sovietice din Romania, intre Nikita Hrusciov si Gheorghe Gheorghiu-Dej. In august 1967 s-au discutat problemele romano-iugoslave intre Nicolae Ceausescu si Iosip Broz Tito. La 6 august 1975 au luat micul dejun presedintele Statelor Unite, Gerald Ford, secretarul de stat Henry Kissinger si Nicolae Ceausescu, dejun urmat de acordarea "Clauzei Natiunii celei mai favorizate" pentru Romania. In acelasi vagon au mai calatorit -Todor Jivkov, Leonid Brejnev si Erik Honecker. Trenul Regal a fost conceput astfel incat sa intruneasca normele de circulatie internationale, putand circula cu viteze de pana la 160 km/h. Pe interior, vagoanele sunt finisate cu materiale dintre cele mai scumpe, precum piele de Cordoba pentru scaunele si fotoliile din saloane, furnir de nuc si trandafir pentru mese, scaune si unele lambriuri din saloanele vagoanelor. Sticla de Murano si cristalul de Bohemia au fost folosite pentru lampile din vagoane, ca si pentru oglinzile din salonul regal. Vazele, scrumierele si statuetele din toate vagoanele Trenului Regal sunt din alabastru de Grecia.
Adrian POPESCU
http://www.tribuna.ro