TRANSIRA

Transportul public din Romania si din lume. Unicul forum cu informatii corecte, oficiale!
It is currently Mon 28 Sep 2020 13:21

All times are UTC + 3 hours
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
PostPosted: Fri 13 Jun 2014 18:10 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 50030
Quote:
Cel mai scurt drum spre Grecia, prin noul punct de frontieră Makaza-Nimfea

Noul punct de trecere a frontierei dintre Bulgaria şi Grecia, Makaza-Nimfea, aduce mai aproape de români celebrele plaje greceşti. Cei 375 de kilometri ai drumului Ruse-Makaza, care leagă România de Grecia, se parcurg în aproximativ 5 ore.

Vara şi-a intrat deja în drepturi, iar românii se pregătesc să plece în concediu. Cum Grecia este una dintre destinaţiile cele mai accesibile, ca în fiecare an, românii vor lua cu asalt litoralul elen.

Până acum, turiştii aveau la dospoziţie mai multe rute de tranzitare a Bulgariei, fiecare cu anumite dezavantaje. În septembrie 2013, Bulgaria şi Grecia au inaugurat un nou punct de trecere a frontierei la Makaza-Nimfea. Este cel de-al doilea punct de trecere deschis între cele două ţări, în ultimii trei ani, după cel de la Zlatograd-Thermes.

Punctul de frontieră Makaza a fost închis în anul 1945, consecinţă a izolării blocului comunist, din care făcea parte şi Bulgaria, de statele care nu erau satelite URSS. Indiferent de destinaţia aleasă, fie că este vorba de Thassos, Halkidiki, Paralia Katerini, Lefkada, Corfu sau Atena, noul traseu este mai convenabil decât ruta ”clasică” prin vama Kulata-Promachonas (via Sofia) sau Svilengrad-Ormenio şi Zlatograd-Thermes.

Drum mai scurt şi mai rapid

Noul traseu are avantaje incontestabile în comparaţie cu celelalte, indiferent de destinaţia aleasă. Pe lângă faptul că scurtează drumul spre Grecia cu câteva zeci de kilometri (în funcţie de destinaţia finală), ruta este mai rapidă, datorită reliefului relativ plat şi a modernizării unor sectoare de drum atât în Bulgaria, cât şi în Grecia. La scurtarea timpului de deplasare contribuie şi autostrada Egnatia Odos, la care se ajunge după numai 20 de kilometri de la vama Makaza. Egnatia Odos, care are 670 de kilometri, străbate Grecia de la est la vest, de la frontiera cu Turcia (Kipoi) până la portul Igoumenitsa. Ruta prin Makaza trece prin localităţile Ruse, Byala, Veliko Târnovo, Gurkovo, Maglizh, Tulovo, Stara Zagora, Dimitrovgrad, Haskovo, Kardzhali, Nimfea şi Komotini, unde se intră pe autostradă.

Pe la Makaza pot trece graniţa doar autovehicule sub 3,5 tone şi autocare, această fiind cererea Greciei, în timp ce Bulgaria a solicitat să fie acceptate şi vehicule comerciale sub 5 tone.

Nu uitaţi de vinietă

Turiştii care merg cu maşina personală spre Grecia nu trebuie să uită să-şi cumpere viniete de drum, pentru a nu risca amenzi usturătoare. Circulaţia fără vinietă în Bulgaria se sancţionează cu amenzi de până la 300 de leva (aproximativ 154 de euro).

Vinieta, care costă echivalentul a 5 euro pentru o săptămână sau 13 euro pentru o lună, se poate procura de la un ghişeu din apropierea vămii Ruse sau de la benzinării. Atenţie însă la faptul că nu toate benzinăriile comercializează documentele pentru taxa de drum. La ghişeul de lângă vamă, se poate plăti şi în lei, dar la un curs valutar mai mare. La benzinării, plate este posibilă cu ajutorul unui card bancar.

Lipirea vinietei pe parbriz este obligatorie, în caz contrar riscaţi aceeleaşi amenzi.

De unde alimentăm cu carburanţi?

În privinţa alimentării cu benzină sau motorină, şoferii au la dispoziţie pe traseu mai mai multe benzinării ”civilizate”, unde se poate plăti electronic, fără să fie nevoiţi să schimbe valută în moneda locală – leva.

Cei mai mulţi turişti care tranzitează Bulgaria pe această rută preferă să facă ”plinul” în ultimul oraş înainte de vamă, Kardzhali (45 km de vamă). Aici, sunt mai multe benzinării ale brandurilor OMV, Rompetrol, LukOil sau, mai nou, Gazprom. Benzinării asemănătoare se găsesc şi în alte oraşe de pe traseu (Haskovo – 93 km de vamă sau Dimitrovgrad – 115 km). Drumul este foarte bine marcat cu indicatoare, astfel că poate fi parcurs şi fără ajutorul unui aparat GPS.

Odată intraţi pe autoastrada Eganatia Odos, puteţi ajunge uşor la orice destinaţie. Trebuie ştiut că autorităţile greceşti nu percep taxă de drum (vinietă), precum România sau Bulgaria, dar în schimb taxează folosirea autostrăzilor. Astfel, Egnatia Odos are în total şase puncte de taxare, la fiecare plătindu-se 2,40 euro pentru un autoturism: Iasmos (zona Komotini), Moustheni (Kavala), Analipsi (Langadas), Polymylos (Kozani), Malakasi (Metsovo) şi Tyria (Paramythia).

Makaza, Zlatograd, Svilengrad sau Sofia?

În numai trei ani, Bulgaria şi Grecia au deschis punctele de trecere de la Zlatograd (2011) şi Makaza (2013) aflate la aproximativ 30 de kilometri unul de altul. Drumul prin Zlatograd este recomandat iubitorilor de adrenalină, curbele în ac de păr şi prăpăstiile ameţitoare aducând aminte de Transfăgărăşan. Prin urmare, chiar dacă are aproximativ aceeaşi distanţă ca ruta Makaza, drumul prin Zlatograd este mult mai lent, din cauza vitezei mici de deplasare.

Traseul prin Sofia este ”clasic” pentru şoferii de autocare. Acesta presupune tranzitarea sau ocolirea capitalei Bulgariei. La orele de vârf, traficul în Sofia este asemănător cu cel din Bucureşti, irosindu-se timp preţios. Sofia se poate ocoli pe şoseaua de centură, dar starea drumului nu este cea mai bună. Avantajul acestei rute, folosită mai ales de către cei care merg în sudul Greciei, sunt cele două sectoare de autostradă Yablanitsa-Sofia (80 de kilometri) şi Lyulin-Dyakovo (50 de kilometri). Traseul prin Svilengrad, care trece pe lângă graniţa cu Turcia, nu este nici el foarte recomandat. Deşi este un drum rapid pentru că străbate numai zone de câmpie, ocoleşte prea mult pentru a justifica tranzitarea Bulgariei pe aici.


adevarul.ro
Attachments:
Makaza.jpg
Makaza.jpg [ 52.1 KiB | Viewed 1145 times ]
Makaza.pdf [202.27 KiB]
Downloaded 364 times
Grecia.jpg
Grecia.jpg [ 74.72 KiB | Viewed 1144 times ]
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 3 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group