TTT (Transport-Travel-Tourism)

Silviu Sîntea's page
It is currently Sun 01 Oct 2023 19:19

All times are UTC + 3 hours
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
PostPosted: Mon 28 Feb 2022 12:15 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 55400
Sambata, 26.02.2022, autobuzul cu baterii nu a circulat!

Later edit: nu l-am vazut nici in data de 21.03.2022!

„În această lună va intra pe traseu primul autobuz electric din Alba Iulia! Acesta a intrat în posesia municipalității în cursul lunii decembrie, a fost deja colantat și înmatriculat și este gata să își transporte călătorii, în cele mai bune și moderne condiții. Și, la fel de important, fără a mai polua mediul înconjurător.

Urmează livrarea a câte 4 astfel de autobuze lunar, până le vom avea pe toate cele 13 în proprietatea noastră.

Valoarea proiectului este de 43 de milioane de lei și toate aceste mijloace de transport moderne vor opera exclusiv în Alba Iulia, pe liniile principale 103 și 104. Sunt convins că vor fi reduse și costurile cu privire la transportul public local, dar vom contribui și la un mediu mult mai curat pentru albaiulieni”, a transmis primarul Gabriel Pleșa.

Proiectul a fost aprobat în ședința extraordinară a Consiliului Local Alba Iulia de vineri, 7 ianuarie.

Autobuzul a ajuns la Alba Iulia la finalul anului trecut. Urmează livrarea altor autobuze electrice, până la finalul lunii martie.

În total, vor fi 13 astfel de autobuze. Firma care a câștigat licitația în valoare de 34.221.733 lei fără TVA este din Cehia.

Firma livrează și 13 stații de încărcare lentă și 2 stații de încărcare rapidă.

Autobuzele sunt echipate cu tehnologii avansate, sisteme de supraveghere video, atât în interior cât și în exterior, sisteme de informare călători, sistem de contorizare călători și alte noi tehnologii, potrivit primăriei.

Obiectivul specific al proiectului este înlocuirea integrală a parcului de material rulant de pe o serie de rute de transport public operaționale, în prezent deservite cu autobuze diesel (în multe cazuri depășite fizic sau moral).

Autobuzele electrice vor circula pe rutele 103 și 104 din Alba Iulia.


07.01.2022
https://alba24.ro/foto-primul-autobuz-electric-va-circula-din-aceasta-luna-in-municipiul-alba-iulia-893301.html


Attachments:
autobuz-electric-1-1024x768.jpg
autobuz-electric-1-1024x768.jpg [ 128.1 KiB | Viewed 1708 times ]
Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon 07 Nov 2022 12:37 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 55400
A fost livrat un singur autobuz electric si o statie de incarcare lenta.

Nu circula autobuzul respectiv si nu au fost aduse celelalte vehicule contractate. Te crucesti de ce:

Societatea de Transport Public (STP) cere Primăriei Alba Iulia o chirie 50.000 de euro pe lună, timp de trei ani, pentru amplasarea a 13 stații de încărcare, pe terenul societății.

Este vorba despre stațiile de încărcare ale celor 13 autobuze electrice, pe care Primăria Alba Iulia le achiziționează printr-un proiect european în valoare totală de 43.794.456,99 lei din care 2% reprezintă contribuția autorităților locale.

Un prim autobuz a fost livrat în luna noiembrie a anului 2021, iar reprezentații instituției spuneau că restul vor fi livrate până la sfârșitul lunii martie 2022. Însă autobuzele nu au mai fost aduse.

Termenul limită de implementare a proiectului este 28 februarie 2023.

Contractul dintre STP și AIDA TL (asociația prin care a fost desemnat operatorul de transport public), de delegare a transportului public în Alba Iulia a început în 2021 și are o durată de cinci ani. Asta înseamnă că, dacă autobuzele electrice vor fi livrate din 2023, STP le va folosi pe o perioadă de 3 ani.

Reprezentații primăriei susțin că în caietul de sarcini al proiectului prin care au fost achiziționate autobuzele electrice este stipulat că operatorul STP, care le va primi spre folosință, trebuie să pună la dispoziție spațiul pe care să fie montate stațiile de încărcare, pe toată perioada contractului de delegare, făcut de Primăria Alba Iulia prin AIDA TL.

Dar, pentru ca primăria să poată monta cele 13 stații de încărcare ale autobuzelor, trebuie să semneze un contract de superficie cu STP pentru terenul aferent, lucru stipulat și în caietul de sarcini. În document nu este precizată o valoare a acestei superficii.

Profitând de această omisiune, STP a trimis primăriei un document în care a precizat că oferă instituției un teren de 2000 de metri pătrați prin superficie, dar la un preț de 25 de euro metrul pătrat, pe lună.

Asta înseamnă undeva la 50.000 de euro pe lună, peste 600.000 de euro pe an și, pe toată durata contractului de delegare, peste 1,8 milioane de euro.

Motivul acestei cereri exagerate ar fi de fapt o cerere prin care STP vrea să fie introdus un act adițional la contractul de delegare, act cu care primăria nu ar fi de acord.

Printre cerințele vehiculate în actul adițional ar fi ca primăria să se ocupe de asigurările celor 13 autobuze, lucru relativ normal având în vedere ca primăria este proprietarul autobuzelor; dar în același timp nu trebuie uitat că STP va utiliza cu titlu gratuit cele 13 autobuze electrice și va obține bani din vânzarea biiletelor și abonamentelor, fără să investească vreun ban în autobuzele respective.

Chiria cerută de STP bate toate prețurile la vânzările de terenuri din Alba Iulia

La o simplă căutare pe un site de vânzări imobiliare, un teren în Alba Iulia, de 3000 de metri pătrați, în zona Cetate, se vinde cu 276.000 de euro, adică 92 de euro metrul pătrat.

În zonele industriale din Alba Iulia, un teren de 2000 de metri pătrați nu depășește suma de 200 de euro metrul pătrat. La această valoare, cu banii plătiți pe chirie timp numai de opt luni, primăria ar putea să achiziționeze un teren similar celui pe care STP vrea să ceară 1,8 milioane de euro.


https://alba24.ro/stp-cere-primariei-alba-iulia-50-000-de-euro-pe-luna-pentru-amplasarea-unor-statii-de-incarcare-a-autobuzelor-electrice-939587.html

Primăria susține că dacă ”STP și AIDA-TL nu deblochează această situație, Municipiul Alba Iulia va căuta alte soluții pentru implementarea proiectului. Așadar, nu este avută în vedere posibilitatea plății unei astfel de chirii, cerute de către STP”, fiind identificate și alte locații pentru instalarea stațiilor de reîncărcare.

Livrarea autobuzelor

”Precizăm că un prim autobuz a fost livrat în luna decembrie 2021, iar asta doar după ce Municipiul Alba Iulia a obținut o derogare din partea Autorității de Management a Programului Operațional Regional și a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – lider de parteneriat în proiectul respectiv, care a permis instalarea primei stații de încărcare lentă pe o infrastructură electrică existentă la sediul operatorului.

Este adevărat că Primăria a anunțat livrarea celorlalte 12 autobuze în prima parte a anului 2022, însă pentru asigurarea infrastructurii au fost nenumărate întâlniri de lucru între reprezentanții Primăriei și reprezentanții Sucursalei Cluj-Napoca a Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), la unele dintre acestea participând și reprezentanții furnizorului de autobuze electrice, în vederea instalării unui punct de transformare (P.T.) în vecinătatea sediului STP necesar instalării stațiilor de reîncărcare.

Inițial s-a estimat că lucrările pot fi finalizate în prima parte a anului 2022, însă procedurile birocratice pe care DEER a trebuit să le urmeze (inclusiv proceduri de achiziție publică pentru contractarea lucrărilor pentru instalarea postului de transformare și a punctelor de conexiune) au condus la prelungirea termenelor.

Livrarea și recepția autobuzelor, asumate în relația cu furnizorul, dar și cu liderul de parteneriat al proiectului, poate fi efectuată DOAR după punerea în funcțiune a stațiilor de reîncărcare, din motive tehnice.

Amplasarea stațiilor de reîncărcare pe terenul în proprietatea STP

Amplasarea stațiilor de reîncărcare pe terenul în proprietatea STP a fost prevăzută încă de la întocmirea cererii de finanțare (anul 2019) pentru cele 13 autobuze și ulterior a caietului de sarcini pentru atribuirea Contractului de delegare a serviciului de transport public (2020). În primă fază, STP chiar a condiționat preluarea respectivelor autobuze de instalarea acestora în curtea STP, precizând că a identificat o serie de probleme care ar putea să apară într-o altă locație (lipsa unor electricieni care să asigure buna funcționare a stațiilor, lipsa unui sistem de supraveghere permanent pentru a evita posibile vandalizări, eficientizarea programului de transport etc).

Primăria Alba Iulia a făcut toți pașii necesari pentru implementarea proiectului, iar blocajul a intervenit atunci când trebuia obținută autorizația de construire pentru lucrările de instalare și punere în funcțiune a stațiilor de încărcare, deoarece:

- instalarea stațiilor de încărcare nu se poate face fără obținerea autorizației de construire
- obținerea autorizației de construire este condiționată de semnarea unui contract de superficie cu operatorul STP, motiv pentru care municipalitatea a solicitat Asociației Intercomunitare de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local (AIDA-TL) si Operatorului – Societatea de Transport Public S.A. (STP) urgentarea demersurilor Operatorului de transport în vederea încheierii contractului de superficie

Ca răspuns la solicitarea Municipiului Alba Iulia:

a) Autoritatea contractantă – AIDA-TL, responsabilă de contractul de delegare a serviciului public de transport local, în loc să solicite STP îndeplinirea obligațiilor contractuale, solicită Municipiului Alba Iulia documente nerelevante pentru rezolvarea situației (Contractul de finanțare, Contractul de furnizare a autobuzelor și Acordul de parteneriat dintre Municipiul Alba Iulia și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației), documente care vor fi puse la dispoziție după ce seprimește acordul tuturor partenerilor din proiect și al furnizorului, deoarece există clauze de confidențialitate în respectivele documente și pot fi puse la dispoziție doar cu acordul tuturor părților.

b) Operatorul – STP, reprezentat prin domnul Stelian Nicola, condiționează respectarea obligațiilor contractuale de:

Punerea, de către Municipiul Alba Iulia, la dispoziția Operatorului a Contractului de finanțare privind achiziția celor 13 autobuze electrice și a anexelor acestuia, în condițiile în care i-a fost explicat faptul că achiziția celor 13 autobuze este prevăzută în caietul de sarcini și în Contractul de delegare cu o durată de 6 ani, STP fiind semnatarul respectivului contract.

Încheierea unui act adițional la Contractul de delegare, prin introducerea de noi articole, în condițiile în care unele dintre noile articole conțin clauze abuzive și nu pot fi acceptate de către Municipiul Alba Iulia, deoarece sunt contrare intereselor acestuia și sunt discriminatorii, fiindcă operatorul nu cere introducerea unor obligații suplimentare pentru autoritatea contractantă (AIDA TL), ci doar pentru Municipiul Alba Iulia (Exemplu: ,,Municipiul Alba Iulia și Societatea de Transport Public vor datora penalități de întârziere în cuantum de 1% pentru suma datorată, pentru fiecare zi de întârziere, în cazul în care nu virează la timp sumele datorate stabilite conform prezentului capitol”, fiind invocate prevederi legale care nu sunt în concordanță cu realitatea).
Operatorul – STP, reprezentat de domnul Stelian Nicola, fiind invitat în data de 5.07.2022 la sediul primăriei, în vederea transmiterii documentelor necesare demarării procedurii de punere la dispoziția municipalității a terenului pentru obținereaautorizației de construire, deși a făcut precizarea că are pregătită documentația necesară, a condiționat respectarea obligațiilor contractuale de vânzarea, de către Municipiul Alba Iulia către STP, a unui teren în suprafață de 627 mp, iar în data de 28.07.2022 a transmis către UAT Municipiul Alba Iulia o cerere în acest sens.

În data de 29.08.2022, STP a comunicat acordul pentru încheierea unui contract de superficie cu titlu oneros, pe perioada Contractului de delegare nr.26/48 din 07.01.2021, pentru un teren în suprafață de 2.059 mp, prin care solicită plata sumei de 25 euro/mp/lună din care rezultă o valoare de 617.700 euro/an, iar pe perioada contractului de delegare o suma de aproximativ 2.670.000 de euro, în condițiile în care, conform contractului de delegare ,,operatorul căruia îi va fi delegată gestiunea transportului public de persoane va sprijini Municipiul Alba Iulia vederea obținerii autorizației de construire, punând la dispoziția municipalității terenul aferent instalării acestora la sediul operatorului”, fără ca în documentația privind atribuirea respectivului contract să fie prevăzută posibilitatea de a oferta un preț pentru punerea la dispoziție a terenului, fără ca ofertantul să fi solicitat clarificări în acest sens, fără ca ofertantul să fi ofertat un preț pentru punerea la dispoziție a terenului și fără ca, în contractul încheiat, să existe sume alocate pentru așa ceva.

Prin proiectul de hotărâre, aflat la punctul 12 pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local, din data de 30.08.2022, primarul Gabriel Pleșa a propus spre aprobare un proiect de hotărâre privind încheierea unui contract de superficie cu titlu gratuit, proiectul a fost aprobat în Consiliul Local, urmând ca UAT Municipiul Alba Iulia să solicite semnarea respectivului contract care să fie în concordanță cu:

- prevederile Contractului de delegare a serviciilor de transport , nr.26/48 din 07.01.2021
- interesele Municipiului Alba Iulia
- interesele locuitorilor Municipiului Alba Iulia, plătitori de impozite și taxe.

În situația în care STP și AIDA-TL nu deblochează această situație, Municipiul Alba Iulia va căuta alte soluții pentru implementarea proiectului. Așadar, NU este avută în vedere posibilitatea plății unei astfel de chirii, cerute de către STP.

De altfel, municipalitatea a identificat alte posibile locații, aflate în proprietatea primăriei, pentru instalarea stațiilor de reîncărcare, dacă operatorul de transport nu va accepta superficia gratuită. Termenele contractului de finanțare, respectiv contractului de furnizare, permit o astfel de soluție”, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.


https://alba24.ro/primaria-alba-iulia-precizari-despre-chiria-uriasa-ceruta-de-stp-pentru-amplasarea-unor-statii-de-incarcare-autobuze-electrice-939818.html


Attachments:
HCL01_2022_Anexa_1.pdf [70.02 KiB]
Downloaded 45 times
Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu 15 Dec 2022 15:52 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 55400
Au mai sosit doua autobuze electrice.

https://ziarulunirea.ro/foto-au-mai-ajuns-doua-autobuze-electrice-la-alba-iulia-stp-nu-ar-vrea-sa-preia-mijloacele-de-transport-799660/
https://www.facebook.com/gabriel.plesa.official


Attachments:
autobuze-electrice-alba-iulia001-1.jpg
autobuze-electrice-alba-iulia001-1.jpg [ 48.98 KiB | Viewed 1339 times ]
320330653_1313325645877064_7357452474158596943_n.jpg
320330653_1313325645877064_7357452474158596943_n.jpg [ 879.24 KiB | Viewed 1339 times ]
Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon 24 Apr 2023 09:50 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 55400
Autobuzele electrice au fost puse in circulatie vineri 21 aprilie. Sambata 22 aprilie, nu a circulat niciunul! :twisted:

https://ziarulunirea.ro/video-autobuzele-electrice-puse-in-circulatie-in-municipiul-alba-iulia-transport-gratuit-astazi-pe-liniile-103-si-104-826344/


Attachments:
autobuze-electrice-alba-iulia001.jpg
autobuze-electrice-alba-iulia001.jpg [ 71.98 KiB | Viewed 747 times ]
Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed 16 Aug 2023 07:47 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 55400
AB 46 PMA


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed 16 Aug 2023 07:48 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 55400
AB 46 PMATop
 Profile  
 
PostPosted: Tue 26 Sep 2023 08:32 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 55400
AB 47 PMATop
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC + 3 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group