TRANSIRA

Despre transportul public din Romania si din lume
It is currently Sat 24 Feb 2018 19:00

All times are UTC + 3 hours
Post new topic Reply to topic  [ 95 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4
Author Message
 Post subject: Re: Trasee RATT
PostPosted: Mon 03 Apr 2017 10:16 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 45054
Harta reactualizata a transportului electric (troleibuze, tramvaie).


Attachments:
map RATT 03.2017.pdf [1010.72 KiB]
Downloaded 27 times
Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun 23 Apr 2017 13:18 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 45054
Clovnul din fruntea Primariei Timisoara si razboaiele sale futile.

„Metropola Banatului continuă să se primenească luând în fiecare lună o înfăţişare nouă şi mai modernă. Asfaltarea străzilor şi a bulevardelor mai urmăreşte şi modernizarea circulaţiei. Astfel, vom avea nu peste mult timp trolleybus-uri la Timişoara, adecă un fel de autobuse, cari însă nu vor fi mânate cu benzină, ci cu electricitate prin conduct, ca şi la tramvaie. Aceste autobuse au avantajul că nu produc zgomot. Paralel cu aceste inovaţiuni, fiecare cartier va primi anual câte o stradă pavată”. (Curierul Banatului, 1941)


La începutul acestui an, reprezentanții Regiei Autonome de Transport Timișoara anunțau că au pregătite în vederea depunerii pentru a obține finanțare de la Uniunea Europeană mai multe proiecte privind modernizarea sistemului de transport în comun din municipiu. Pe lângă cele pentru extinderea liniilor de tramvai se numărau și trei proiecte pentru extinderea liniilor de troleibuz: extindere rețea de troleibuz 13 pe str. Locotenent Ovidiu Balea până la pasaj CFR Timișoara, extindere rețea de troleibuz Bd. Sudului – Urseni și extindere rețea troleibuz Bd. Sudului – str. Podeanu – str. Negoiu – Aleea F.C. Ripensia – Bd. Michelangelo. În bugetul Timișoarei pe anul 2017 erau și prevăzuți bani pentru studiile de fezabilitate și proiectele tehnice pentru extinderea rețelei de troleibuz Bd. Sudului – str. Podeanu – str. Negoiu – Aleea F.C. Ripensia – Bd. Michelangelo – 482.380 de lei și pentru extinderea rețelei de troleibuz str. Mareșal Constantin Prezan traseul 16 – 38.990 de lei.

Socoteala de acasă nu se prea potrivește, însă, cu cea din târg. Pentru că, după toate certurile pe care primarul Timișoarei le-a avut cu conducerea RATT, acesta a hotărât să retragă finanțarea acestor proiecte și să distribuie banii în alte părți. Nicolae Robu dixit: „S-a renunțat la finanțarea unor proiecte de extindere a unor linii de troleibuz. Troleibuzul este, după părerea mea, un mijloc de transport în comun care nu va mai avea mulți ani de existență și nu se mai justifică să creăm noi linii, întrucât autobuzul cu motor electric vine puternic din urmă, cu o autonomie de funcționare din ce în ce mai ridicată și cu prețuri din ce în ce mai accesibile. Deocamdată, troleibuzul este suficient de bun, noi avem destule linii, mai putem face prelungiri pe 100-150 metri, dar nicidecum nu sunt oportune investițiile în realizarea de noi linii, cum s-ar fi intenționat să se facă și pe Mareșal Constantin Prezan și pe Bv. Sudului, dar și în alte locuri. Altminteri, transportul în comun este una din priorități, vom avea grijă să creștem numărul de mijloace de transport moderne, am semnat un nou contract subsecvent pentru tramvaie. Mai avem de primit minibuzele Mercedes și o să mai facem achiziții”.

Chiar așa? Depășit?

Nicolae Robu spune că troleibuzul este un mijloc de transport depășit. Dar, oare, chiar este așa?

Troleibuzele moderne au o putere maximă de peste 700 kilowați și o accelerație în general superioară automobilelor. Acest aspect are un efect pozitiv în planificarea circuitelor, putându-se obține timpi mai scurți între două stații și, astfel, un parcurs mai scurt. Pe linii lungi cu multe opriri la semafoare, respectiv multe stații, se pot economisi curse. Un plan gândit inițial pentru autobuze poate fi respectat cu o mai mare punctualitate de către troleibuze și astfel exploatarea este mai stabilă. De asemenea, accelerația mai puternică permite o ieșire mai rapidă și mai facilă din alveolele stațiilor și încadrarea imediată în viteza de curgere a traficului. Același avantaj se evidențiază la intersecțiile nesemaforizate, unde troleibuzul trebuie să acorde prioritate. Nu în ultimul rând, atunci când stau pe loc, troleibuzele nu consumă energie, iar pe timp de iarnă sunt imediat apte de drum, chiar și la temperaturi negative. În zonele parcurse de troleibuze crește calitatea locuirii, mai ales pe străzile înguste.

Troleibuzele se pot utiliza cu ușurință în zonele cu înclinare mare a terenului și ating viteze superioare autobuzelor pe urcările abrupte, mai ales la pornirea de pe loc în astfel de zone. Pe lângă aceste aspecte, troleibuzele pot circula mai ușor în zone înguste și curbate. Acest lucru poate să conteze la alegerea traseului în zonele centrelor vechi, cu străzi înguste și unde se cere un mijloc de transport silențios și lipsit de noxe.

Un avantaj față de sistemele de transport în comun pe șine este timpul mai scurt de realizare. Dacă în cazul troleibuzelor, pentru planificare și construcție sunt necesari între 2 și 4 ani, în cazul unei linii de tramvai de regulă se scurg între 10 și 20 de ani între momentul primelor studii de pre-fezabilitate și inaugurare. Construcția propriu-zisă a unei linii de troleibuz necesită doar montarea rețelei aeriene, ceea ce durează 6-12 luni.

Costul de achiziție al unui troleibuz nou, în ziua de astăzi, nu este semnificativ mai mare decât al unui autobuz, dar este mai mic decât cel al unui autobuz electric. Iar în compensarea costurilor de producție mai mari decât pentru un autobuz, vine durata de funcționare, care este semnificativ mai mare, datorită uzurii mult reduse a sistemului de acționare. Astfel, autobuzele diesel sunt scoase din uz după aproximativ zece ani, pe când troleibuzele au o durată de funcționare normală de 15-20 de ani, deseori rămânând, însă, în serviciu chiar și 30 de ani sau mai mult, fiind atinse kilometraje de peste 1.000.000 de kilometri.

Pasagerii apreciază la troleibuze lipsa vibrațiilor, a noxelor la plecarea din stații sau la staționare și accelerația liniară. Datorită liniei de contact, manevrele șoferilor de troleibuz sunt mai line, curbele sunt parcurse cu mai multă grijă. De asemenea unele orașe doresc să transmită un mesaj ecologic prin folosirea troleibuzelor.

Viitorul autobuzelor electrice, cu siguranță, este unul extrem de promițător; însă, cel puțin deocamdată, trebuie să ne uităm unde ne aflăm și dacă ne putem permite să înlocuim troleibuzele cu autobuze electrice.

O istorie de 75 de ani

Timișoara are multe premiere cu care se poate lăuda în România, una dintre ele fiind și troleibuzul – sau firobuzul, cum i se zice aici, deoarece primele vehicule au fost „filobusele” torineze de la Fiat. Firobuzul nostru se pregătește, de fapt, să aniverseze în acest an 75 de ani de existență.

Prima linie de troleibuz din Timișoara, în lungime de 3.496 de metri, a fost dată în funcțiune la 15 noiembrie 1942. Linia era proiectată de firma Brown-Bovery din Mannheim, și pe ea au fost puse în circulație șapte troleibuze marca Fiat, importate din Italia, și echipate electric de Marelli. Ideea de a realiza linii de troleibuz în Timișoara i-a aparținut lui Corneliu Micloşi, cel de-al patrulea preşedinte al Uzinei Electrice Comunale şi de Tramvaie Comunale Timişoara. Acesta a inițiat încă din anul 1938 proiectul unor linii de contact pentru troleibuze, linii care au fost construite în anul 1941. La 15 noiembrie 1942, când a fost dat în funcțiune, traseul unea Piaţa Lahovari de Centru și Gara de Nord. Şeful de proiect a fost inginerul Toni Teufl din Munchen, care mai realizase asemenea sisteme în multe orașe europene, precum Bruxelles, Copenhaga, Oslo, Goteborg sau Berlin.

Cele șapte troleibuze Fiat au circulat în Timișoara până la începutul anilor '60, funcționarea lor fiind suspendată doar în perioada 1944-1947, în timpul războiului, după ce rețeaua a fost afectată de bombardamentele britanice de la Gara de Nord. În prima jumătate a anilor '50, vehiculelor italiene li s-au adăugat alte cinci troleibuze sovietice, care au circulat, însă, doar până în anul 1964.

Reţeaua de troleibuze s-a mărit și ea de la an la an. Mai întâi a fost făcută legătura cu zona Fabric, apoi s-a legat centrul de Calea Lipovei (actuala linie 14). În 1954 a fost repusă în funcţiune şi linia de la Gara de Nord, iar în 1955 s-a extins linia dintre Piaţa Unirii şi Calea Aradului. În 1962, după ce a luat fiinţă Întreprinderea de Transport Timişoara (ITT), s-a realizat linia care leagă Gara de Nord de strada Baader.

În 1970 au fost introduse în circulaţie troleibuzele TV 20 E, fabricate în România, iar după 1996, în timpul administrației Ciuhandu, ultra-învechitul parc auto a fost înlocuit de troleibuze primite donaţie din Germania, Franţa, Elveţia și Austria.

În ziua de astăzi, cele opt linii de troleibuz din Timişoara au o lungime de peste 70 de kilometri. Pe aceste linii circulă 50 de troleibuze Skoda 24 Tr Irisbus, achiziționate în 2008 cu 17 milioane de euro, o parte din sumă fiind finanţată de Uniunea Europeană. Coeficientul mediu anual de utilizare a parcului este de 0,60, cu troleibuzele fiind transportați 27% din totalul călătorilor RATT.

De ce să nu renunțăm

Electrificarea transportului – înţelegând prin aceasta amplificarea numărului de tramvaie şi troleibuze – este considerată, la nivel european, componenta esențială care poate duce în același timp atât la realizarea unor economii importante de energie cât şi la reducerea nivelului de poluare prin înlocuirea combustibilor fosili. În urmă cu cinci ani, pe 15 noiembrie 2012, la aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea primei linii de troleibuz timișorene, inclusiv Nicolae Robu, pe atunci proaspăt primar, lăuda acest mijloc de transport ca fiind unul „verde”, ecologic, silențios. Pe atunci, domnia sa spunea că intenționează să îl dezvolte și, având la bază proiectele lăsate de pe vremea administrației Ciuhandu, chiar să-l extindă pe întreg teritoriului zonei metropolitane Timișoara. Acum, din cauza războiului pe care îl are cu conducerea RATT, planurile din urmă cu cinci ani par să fie istorie.

Și ar mai fi și un argument subiectiv-nostalgic în menținerea troleibuzelor în Timișoara. Faptul că avem prima rețea de troleibuz din România funcțională și astăzi, ne-ar putea permite să și profităm din punct de vedere cultural și turistic. Acest lucru se întâmplă și în alte locuri din lume – luați exemplul orașului Valparaíso din Chile, unde troleibuzele au fost declarate ca făcând parte din patrimoniul cultural al țării.

Flavius BONCEA


http://www.ziarultimisoara.ro/special/3360-adio-firobuz


Attachments:
firobuz-2.jpg
firobuz-2.jpg [ 238.25 KiB | Viewed 636 times ]
Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed 28 Jun 2017 22:25 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 45054
Adunatura de talambi in Rromanistan... Pai se stia de proiectul de extindere la 4 benzi inca dinanite de extinderea retelei de troleibuz in Dumbravita! Atunci de ce s-au plantat stalpi chiar langa actualul drum? Si de ce pe ambele sensuri (am atras atentia ca o consola putea sustine reteaua de troleibuz pr. ambele sensuri)?!

Președintele CJ Timiș, Călin Dobra, spune că trebuie mutați acești stâlpi „din drum”, pe raza localității Dumbrăvița, pentru a putea depune proiectul european de extindere la patru benzi a drumului către autostradă, un proiect în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro. Au avut deja loc discuții între reprezentanții Primăriei Timișora și CJ Timiș în acest sens, iar Dobra spune că dacă municipalitatea din urbea de pe Bega nu este dispusă să plătească mutarea stâlpilor, atunci o va face Consiliul Județean Timiș.

Primarul Timișoarei Nicolae Robu a cerut acum șase zile ca CJ Timiș să dea acest drum primăriei, pentru a-l realiza mai repede.

„Am trimis o adresă oficială, nemulțumit de faptul că nu se întâmplă nimic, ei nu fac nimic, trece timpul. Să ne transmită drumul județean de la granița Timișoarei cu Dumbrăvița, până la autostradă – sunt 16 kilometri, îl lărgim noi la patru benzi. (…) Dacă transferăm drumul în proprietatea primăriei, putem să intervenim. Ei vor să îl facă pe fonduri europene, se vor apuca în 2019 dacă e așa, dacă ni-l dau nouă, noi în 2018 îl avem la patru benzi”, a spus primarul Timișoarei Nicolae Robu, zilele trecute.

Președintele CJ Timiș Călin Dobra spune că primăria nu poate prelua drumul, dar îi cere lui Robu sprijin pentru mutarea stâlpilor pentru a putea depune proiectul pe fonduri europene.

„Fac un apel la domnul primar Nicolae Robu să vină în sprijinul acestui proiect nu cu a prelua drumul, pentru că nu-l poate prelua, fiind pe raza unei alte unități administrative, ci cu a ne sprijini în situația delicată cu stâlpii care au fost montați în cadrul proiectului privind linia de troleibuz. Aici este o problemă delicată pentru că acei stâlpi trebuie mutați, ei sunt în inventarul Primăriei Timișoara. Sunt convins că toți vrem să realizăm această investiție și sper să o scoatem la capăt”, a spus Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Dobra spune că dacă primăria nu va muta stâlpii din banii ei, atunci CJ Timiș va pune la dispoziție fondurile necesare.

„Acești stâlpi sunt o piedică care poate fi depășită. De aceea, durează puțin și nu am depus proiectul la ADR pentru a rezolva toate situațiile care pot apărea pe parcurs. Nu există altă metodă decât de a muta stâlpii respectivi”, a spus Dobra.

Prima sesiune de depunere de proiecte pe fonduri europene se încheie la 13 iulie, iar după ce se vor face licitațiile se va deschide și cea de-a doua sesiune. Dobra dorește ca până în 13 iulie să fie proiectul drumului depus. Liderul CJ Timiș spune că s-a depus o solicitare la Primăria Timișoara, acum o lună, iar echipele tehnice din cele două instituții au avut deja discuții pe această temă.

Proiectul va fi finanțat cu aproximativ 20 de milioane de euro – lărgirea la patru benzi de la intrare în Dumbrăvița până la centură și de la centură la autostradă.


http://www.tion.ro/dobra-ii-cere-lui-ro ... da/1856782


Attachments:
dumbravitaautostrada-foto-tion.jpg
dumbravitaautostrada-foto-tion.jpg [ 35.71 KiB | Viewed 523 times ]
Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu 12 Oct 2017 12:20 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 45054
Silviu wrote:
Nicolae Robu... a dat ordin sa fie achizitionate 6 microbuze, doar ca sa se laude cu masini noi, fara a exista oportunitatea, necesitatea achizitionarii lor. Le-a "pasat" in ograda RATT. ca Regia sa isi bata acum capul cu ce trasee/programe sa inventeze pt. ele.


Motivul achizitionarii microbuzelor, spus de primarul-clovn: "Sunt foarte frumoase aceste minibuze". :evil: :evil: :evil: :oops: :shock:

Quote:
Inutilele minibuze Mercedes, luate de primarie pentru RATT cu 150.000 de euro bucata

Regia Autonomă de Transport Timișoara are mijloace de transport noi încă de anul trecut, pe care le-a scos în trafic la începutul acestui an, însă acestea nu au succesul scontat. Vorbim despre minibuzele Mercedes, cumpărate de Primăria Timișoara pentru RATT cu aproape 150.000 de euro bucata, adică peste 3 milioane de euro. Primarul Nicolae Robu susține că este păcat ca microbuzele să circule uneori chiar și goale, pentru că „sunt foarte frumoase”.

La sfârșitul anului trecut, RATT a primit șase minibuze dintr-un contract pentru 20 de bucăți, plus un autocar. Este vorba despre autobuze de capacitate mică, Euro 6, cu podea coborâtă, destinate transportului urban de călători.

Oficialii RATT susțin că patru din cele șase minibuze circulă în fiecare zi, pe diferite trasee, iar în zilele nelucrătoare sunt scoase cinci în oraș.

„Zilnic sunt scoase pe traseu patru minibuze, iar în zilele nelucrătoare circulă cinci. Acestea sunt planificate pe liniile 5, 23, Expres 6 și Expres 4B în weekend, adică pe liniile cu gradul de încărcare redus”, au explicat, pentru tion.ro, reprezentanții regiei.

Primarul Nicolae Robu a dezvăluit că a văzut în mai multe rânduri minibuzele RATT aproape goale și că a cerut conducerii RATT să ia măsuri. El crede că traseele nu sunt tocmai cele mai potrivite.

„Ceva nu merge cu transportul în comun. Am tot văzut minibuze goale sau cu o persoană. În mai multe zile s-a întâmplat astfel. Dimineața nu înțeleg ce se întâmplă. I-am cerut domnului director să schimbe traseele, dacă nu sunt călători, le mutăm pe altele. Sunt foarte frumoase aceste minibuze. Este de neînțeles să vezi la ore de vârf un minibuz cu un călător”, a explicat Robu zilele trecute.

În primăvară, oficialii RATT și cei ai primăriei anunțau noile trasee ale mijloacelor de transport în comun de capacitate mică. Un prim traseu lega Ciarda Roșie de strada Mareșal C. Prezan, acesta fiind schimbat de curând, minibuzul 23 ajungând mai aproape de centrul orașului. Reprezentanții regiei spuneau atunci că patru vehicule vor merge pe linia 23, iar celelalte două vor circula pe linii cu mai puțin călători: Expres 6 (Piața Consiliul Europei – P.I.T.T.), Linia 28 (Piața V. Economu – Crișan), Linia 29 (Piața V. Economu – Aleea Ghirodei), Linia 32 (Piața Mocioni – Gara de Sud) și Linia 21 (Banatul – Școala Plopi).

Specialiștii RATT au mai propus, în martie, trei trasee noi pentru minibuze: în Ronaț, unde deja nu mai circulă tramvaiul 5, în locul lui fiind introdus un autobuz de capacitate mică, în Mehala și în cartierul Cora.

Valoarea totală a contractului este de 12,7 milioane de lei, fără TVA, adică puțin peste 3,3 milioane de euro. Un autobuz costă 560.000 de lei, autocarul Euro 6 este 1,2 milioane de lei, toate fiind livrate de Mercedes Benz România Țiriac Auto București.

tion.ro


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed 14 Feb 2018 13:17 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 45054
Quote:
Inutilele minibuze Mercedes cumpărate de Primăria Timișoara pentru fosta RATT cu peste 3 milioane de euro continuă să sosească în parcul auto al STPT. Șapte dintre ele au venit la începutul anului și vor fi puse în circulație luna aceasta, pe mai multe linii secundare.

Vă reamintim, Primăria Timișoara a încheiat un contract cu firma Mercedes, pentru achiziția a 20 de autobuze de capacitate mică (n.r. minibuze) și a unui autocar. Primele mijloace de transport au sosit la Timișoara la începutul anului trecut, iar anul acesta au mai venit șapte. Societatea de Transport Public are, în total, 13 autobuze de capacitate mică, dar numai unele dintre ele au fost scoase pe trasee.

Cele șapte minibuze aduse anul acesta vor circula cel mai târziu la sfârșitul lunii februarie, cred reprezentanții societății. Vor fi puse pe liniile secundare, adică vor circula mai mult în weekend, acolo unde sunt mai puțini călători.

„Se urgentează definitivarea documentelor pentru punerea în circulație a minibuzelor sosite acum. Vor circula pe liniile secundare a rețelei de transport cu autobuze în oraș, cu precădere sâmbăta și duminica, când cererea de transport este redusă, obținându-se astfel economii importante la consumurile materiale, piese de schimburi”, a explicat, pentru tion.ro, Diana Pleșa, purtător de cuvânt STPT.

Potrivit oficialilor societății, liniile secundare avute în vedre sunt E4b, 33b, 21, 28, 32 și 13. Culmea este că pe unele dintre aceste trasee circulă deja minibuze, din cele șase sosite anul trecut.

„Cele șase care au sosit în 2017 circulă pe liniile 5, 13 (sâmbăta și duminica), E6, 46, E4 și E4b (în weekend), 21, 28, 32 (în weekend), 33b (în weekend)”, ne-au mai spus reprezentanții STPT.

Un minibuz costă peste 120.000 de euro. Valoarea totală a contractului este de 12,7 milioane de lei, fără TVA, adică puțin peste 3,3 milioane de euro. Este vorba despre un contract pentru 20 de autobuze de capacitate mică, Euro 6, cu podea coborâtă, destinate transportului urban de călători, dar și despre un autocar. Un autobuz costă 560.000 de lei, iar autocarul Euro 6 este 1,2 milioane de lei, toate fiind livrate de Mercedes Benz România Țiriac Auto București.

În toamna anului trecut, primarul Nicolae Robu explica faptul că minibuzele cumpărate cu peste 3 milioane de euro sunt cam… inutile.

„Ceva nu merge cu transportul în comun. Am tot văzut minibuze goale sau cu o persoană. În mai multe zile s-a întâmplat astfel. Dimineața nu înțeleg ce se întâmplă. I-am cerut domnului director să schimbe traseele, dacă nu sunt călători, le mutăm pe altele. Sunt foarte frumoase aceste minibuze. Este de neînțeles să vezi la ore de vârf un minibuz cu un călător”, ne spunea primarul Timișoarei.

Rămâne de văzut ce va face STPT cu toate cele 20 de minibuze cumpărate cu bani frumoși din bugetul Timișoarei, după o idee avută de primarul Nicolae Robu.

tion.ro


Attachments:
minibuze STPT.jpg
minibuze STPT.jpg [ 170.03 KiB | Viewed 40 times ]
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 95 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4

All times are UTC + 3 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group