Ok, haideti sa va prezint ce-am gasit pana acum despre camioanele gigantice romanesti:
Intreprinderea Mecanica Marsa a produs cateva modele de basculante imense. Eu am gasit pana acum doua, dar mai caut.
Autobasculanta de 55 tone cu sasiu rigid
Autobasculanta de 55 tone cu sasiu rigid dispune de un motor in 4 timpi, racire cu apa, cu 6 cilindri in V la 90 de grade, cu o putere de 450kW (615CP), la 2300 rot/min.
Dimensiunile principale:
ampartamentul - 3900mm
lungimea - 8420mm
latimea - 4360mm
inaltimea - 4360mm
greutaea proprie - 39000kg
sarcina utila - 55000kg
unghiul de basculare - 55 de grade
timpul de basculare - 15 secunde
Autotren pentru transportul carbunelui de 100 tone
Puternicul autovehicul dispune de un motor diesel capabil sa realizeze 650CP la 2200 rotatii pe minut, si de o actionare diesel-hidraulica de conceptie moderna si eficienta ridicata. Capacitatea sa de incarcare in remorca basculanta cu un volum de 111 metri cubi este de pana la 100 de tone.
In ciuda dimensiunilor sale gigantice - lungime de cca 18 metri si greutate totala de peste 170 de tone - noul produs al IM Mirsa este extrem de economicos in exploatare: consumul sau este de 42 litri de motorina per ora de functionare.
Banuiesc ca asta ar fi basculanta DAC/Marsa de 110 tone. Spun banuiesc pentru ca am gasit doar o poza pe o coperta, fara nici un comentariu in revista.
Autobasculanta de 110 tone cu sasiu rigid
Unul din modelele de Bel AZ care a ajuns cu siguranta in Romania este
Bel AZ 549
Citez din revista
Stiinta si Tehnica - Aprilie 1970:
Autobasculanta uriasa cu actionare electricaBel AZ 549 este o uriasa autobasculanta pe care ai creat-o constructorii de masini din orasul Jodino - Bielorusia. Inalta cat o casa cu doua etaje, cu o lungime de aproape 10 metri, autobasculanta poate trasnporta o incarcatura de pana la 80 de tone, descarcarea facandu-se automat. Sub sarcina, basculanta cantareste 123 de tone. Ea este dotata cu un motor de 850 CP si poate rula cu o viteza de pana la 65 km/h.
In locul obisnuitei transmisii mecanica, noul autocamion foloseste actionarea electrica. [...]