Asa a fost de la inceput, era in plan dar nu s-a mai realizat, probabil ca din studiile facute s-a observat ca iesirea spre Parcul Tineretului va avea cel mai mare flux de calatori.
Mai sunt statii cu doua iesiri din care numai una este folosita intens: Dristor 2 - accesul spre Baba Novac, nu stiu daca s-a redeschis, Titan - accesul spre Ctin Brancusi (?), Pacii - accesul spre Turbomecanica, Semanatoarea - accesul spre actuala intrare in ce a mai ramas din Semanatoarea. acesta este neajunsul statiilor cu doua iesiri, la capete - unul din accese poate fi pozitionat in asa fel incat sa nu aiba flux mare de calatori.
In constructia statiilor sunt prezente doua tipuri
- cu accese la capete (cele cu peroane laterale - care in prima faza - 1979 au fost concepute ca si pasaje de subtraversare, fiind dotate cu pasarele deasupra peroanelor/liniilor in cazul Pietei Unirii1 - Semanatoarea, Grozavesti, Piata Unirii, Timpuri Noi, nu stiu daca si Costin Georgian si Republica au asa ceva)
- cu acces de la peron la un vestibul central, de unde pornesc gurile de acces spre diferite puncte din zona deservita.
Pana in 1994 nu se putea spune ca ajungi cu metroul in Militari, deoarece efectiv cartierul nu era deservit de metrou decat la mariginile lui - Armata Poporului si Pacii. Piata Gorjului era in planurile lor dar nu a mai fost realizata (vezi si Romana care a iesit cum a iesit). Intre 1990-1994 a fost realizat sensul spre Industriilor, pentru ca dupa inca patru ani, in 1998, statia sa fie completa - cele doua sensuri au finisaje diferite la nivelul peretilor de pe peron.
Un alt proiect modificat, din care au ramas urme, este si statia Crangasi, care se voia un terminal asemnator cu Eroilor - de 20 si ceva de ani peronul mic nu este folosit decat pentru stocare.
Statia Pantelimon, probabil cea mai urata, nu mi-a placut - modelul de pe pereti incearca sa imite finisajul de la Mihai Bravu - are doua peroane, din care doar unul este folosit.
Cele mai frmuoase statii sunt totusi cele realizate intre 1979-1985 - mozaic si travertin, si statiile de pe M4, fiecare cu alta culoare pe pereti. La restul s-a observat o decadere prin folosirea ceramicii din patratele mici, care te duce cu gandul la un anume loc
La statia Aurel Vlaicu peretii sunt acoperiti cu tabla, care ascunde modelul original.
Vechiul finisaj cu mozaic de la Piata Victoriei 2 mai poate fi vazut in vestibul, unde ies scarile rulante de la M1