TTT (Transport-Travel-Tourism)

Silviu Sîntea's page
It is currently Thu 28 Mar 2024 22:25

All times are UTC + 3 hours




Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
PostPosted: Fri 12 Feb 2010 11:18 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56066
Tramvai de Vaslui

Resedinta de judet ar fi putut avea o linie de tramvai (sau mai multe), dacã Ceausescu nu ar fi fost împuscat în decembrie ’89. Fostii conducãtori ai judetului puseserã la cale un plan de dezvoltare a unei linii de tramvai, care ar fi legat principalele comune din jur de fabricile de pe cele douã platforme, Zona industrialã si platforma agroindustrialã. Ioan Pavel, ultimul prim-secretar al judetului, crede cã “nerealizarea acestei linii de tramvai a afectat negativ si partea economicã a Vasluiului“.

Cei care trec spre Zona Industrialã zi de zi pot vedea stâlpi de genul folositi de liniile de tramvai, pe care au fost montate instalatii electrice. Pe acolo, pe traseul garã-CET-Hitrom, ar fi urmat sã functioneze prima linie de tramvai din oras, proiect care urma sã fie functional în 1990. Cãtre finele anului 1989, în gara de la Vaslui a fost adusã o garniturã de tramvai, reconditionatã si moder­nizatã. Garnitura urma sã fie pusã în circulatie cãtre Zona Industrialã, imediat ce avea sã fie finalizatã o statie de redresare, care existã si acum în zona actualului obor.

„Era o idee care ar fi dezvoltat Vasluiul destul de mult“

Ioan Pavel, ultimul prim-secretar al judetului, îsi aminteste: “Am fost prim-secretar si la Resita, unde am reusit sã montez o linie de tramvai, asa cã atunci când am venit la Vaslui am dorit sã aduc tramvai si pentru oamenii de aici. Tramvaiul urma sã circule în douã directii, cãtre Munteni de Jos si Muntenii de Sus, chiar cãtre Solesti, unde urma sã preia miile de navetisti cãtre fabricile din Vaslui. Era o idee care ar fi dezvoltat Vasluiul destul de mult, ar fi intrat în rândul oraselor civilizate, sã zicem asa, pentru cã vedeti cã aceste orase au un alt statut. Eu am gândit ca, în prima fazã, sã dãm drumul la linia cãtre Zona Industrialã, iar între lniile de cale feratã care sunt acolo urmau sã fie montate cele de tramvai, care au un alt ecartament. Odatã ce am fi dat drumul, as fi mers la Bucuresti si as fi cerut fonduri sã dezvolt transportul în comun cu tramvaiul, în Vaslui, mai ales cã se pregãtise si o statie de redresare“. Pentru cã planul urma sã fie pus în aplicare în prima lunã a anului 1990, a fost adusã si o garniturã de tramvai de la Bucuresti, reconditionatã si modernizatã. Tot proiectul a murit odatã cu instalarea democratiei originale românesti si odatã cu el s-a dus si singurul tramvai care a ajuns vreodatã la Vaslui. “Este adevãrat, era în garã un tramvai, parcã era adus de la Bucuresti, nu-mi mai aduc aminte. A stat vreo câtiva ani pe o linie, pânã ce a putrezit, dupã care l-au tãiat si l-au încãrcat în vagoane, a fost dus la fier vechi“, povesteste un muncitor de la CFR.

Troleibuzul, proiect mort

Un alt proiect al comunistilor, legat de transportul în comun, a fost si introducerea liniei de troleibuze, pe traseul garã-centru-fosta Întreprindere de Vie si Vin, pe o distantã de peste 3,3 km. Troleibuzele au fost date în folosintã, cu mare tam-tam, în 1994, însã proiectul a murit de câtiva ani, de când masinile nu mai sunt vãzute prin oras. Mai nou, municipalitatea a realizat un proiect integrat, care prevede si modernizarea liniei de troleibuze, prin achizitia de noi masini si extinderea actualului traseu.


12.02.2010
http://www.vrn.ro


Attachments:
linie_tramvai_vaslui.JPG
linie_tramvai_vaslui.JPG [ 133.43 KiB | Viewed 4218 times ]
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 3 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group