Inceputul sfarsitului previzibil din viitoarea comuna Resita!!!
A început sfârşitul tramvaiului reşiţean, acesta a devenit deja o amintire- se pregăteşte un ,,tun" de aproape 400.000 de euro ?
Ceea ce până mai ieri se vorbea pe la colţuri sau circula în oraş sub formă de bârfă, iată că începe să se contureze tot mai clar. Este vorba despre distrugerea tramvaiului din Reşiţa, lucrare inaugurată în trei etape: la 23 august 1988 tronsonul Renk- Intim şi mai apoi, 23 august 1989 când la ora 23:30 de minute, prima garnitură de tramvai pornită de la Renk a ajuns la Muncitoresc. Ultimul tronson, cel de la Muncitoresc la Marginea, a fost inaugurat după 1989 pe vremea primarului Mircea Popa.
Tramvaiul a mai fost oprit odată din luna august 1994 şi până în luna februarie 1995. Se lucra atunci cu opt garnituri fabricate la Timişoara, nişte cutii de conservă mai exact, în care era frig, ploua şi care abia se târau. Ba mai luau şi foc. Tot la iniţiativa fostului edil Mircea Popa, în 1996, din partea municipalităţii oraşului Dortmund, au fost primite ca donaţie, şase garnituri de tramvai. Fiindcă trebuiau înscrise în inventar cu o valoare, acestea aveau preţul simbolic de o marcă germană bucata. În ultimii ani, S.C. PRESCOM a funcţionat numai cu acestea, cu toate că au fost fabricate în 1960 şi ar fi trebuit de mult casate.
În loc să caute soluţii financiare pentru reabilitarea liniei de tramvai, pentru modernizare, pentru cumpărarea altor garnituri, conducerea falimentarului PRESCOM a hotărât să oprească tramvaiul încă de anul trecut. Au urmat zvonurile că acesta nu va mai porni în veci, şi aseară am avut certitudinea că aşa este.
În jurul orei 23, pe pasajul de la Nera, o echipă a S.C. Prescom, desfăcea din bride şi tăia de zor firul de contact din cupru. Totul sub ochiul atent al celui care a falimentat PRESCOMUL, fost viceprimar, directorul Gheorghe Marchiş. În momentul în care echipa noastră de televiziune şi reporterii au ajuns acolo, Marchiş a urcat în maşină şi a ,,tăiat-o" spre Govândar. Întrebaţi despre ce se execută acolo, un ,,şef de lucrare" al cărui nume nu vi-l putem spune fiindcă nu a vrut să se prezinte, a încercat să ne lămurească despre faptul că linia de alimentare reprezintă un pericol şi ei o repară. Aşa de bine au reparat-o încât mai bine de doi km din firul din cupru special, a şi dispărut deja. Întrebaţi despre aprobări sau hotărâri de consiliu local, oamenii au spus că ei doar execută iar răspunsurile sunt la Gheorghe Marchiş. Culmea tupeului: acesta s-a întors odată ,,la locul crimei" în speranţa că ziariştii au plecat, dar văzând lumina de la camera de filmat, fără să ţină cont că este strigat şi rugat să oprească pentru a vorbi cu ziariştii, şi-a continuat drumul de această dată spre Muncitoresc.
Deci, ce înţelegem noi de aici? În primul rând că peste 70 de milioane de dolari americani, la puterea dolarului din 1989, sunt aruncate. Probabil că se va obţine o sumă din cei 18 km de cablu de cupru, va urma scoaterea liniei de rulare şi vom vorbi la trecut şi ,,a fost odată" tramvai la Reşiţa.
Aceasta în condiţia în care nicăieri în ţări civilizate, tramvaiul nu a fost scos din uz "“ tocmai costurilor mici de funcţionare şi mai ales, pentru că nu poluează. Unde mai pui că UE dă fonduri frumoase prin programele de reabilitare a infrastructurii tramvaielor, a se vedea cazul Timişoara. Au fost şi câteva cazuri unde totuşi s-a întâmplat şi acest lucru iar edilii şi-au dat seama ulterior de eroarea făcută.
Să facem un mic calcul cam ce cantitate de cupru şi de şină fabricată dintr-un oţel înalt aliat, există în acest moment pe străzile Reşiţei, fiindcă de fapt, aceasta este miza acestui jaf. De fapt, linie ar fi mult mai multă fiindcă în urmă cu câţiva ani s-au cumpărat kilometri de cale de rulare care ar trebui să fie depozitată în curtea celor de la RoAtir.
Deci, firul de contact măsoară în jur de 20 de km dus întors. În metri, aceasta înseamnă 20.000 de metri. În condiţia în care un metru de fir de cupru cântăreşte cel puţin două kg, făcând un calcul simplu reiese că avem în jur de 40 de tone de cupru. Dacă daţi o căutare pe Google, o să găsiţi că acest produs, ,,deşeul" de cupru, se cumpără cu cel puţin 15 lei, dar preţul ajunge şi la 5 euro pe kilogram, în funcţie de cantitate şi calitate. Deci, dintr-un foc ajungem la o valoare de 600.000 de lei noi. În euro, aceasta înseamnă 139.534 de euro.
Mai departe calculaţi dumneavoastră fiindcă am ajuns la calea de rulare, la şină. Luând cei aproape 10 km ai traseului şi înmulţind cu 4- numărul liniilor de tramvai, ajungem la 40 de km de linie ferată din oţel înalt aliat. Un metru de cale ferată cântăreşte între 35 şi 50 de km, în funcţie de tip. Noi punem valoarea cea mai mică, 35 de kg. Deci, discutăm deja despre 40.000 de metri ceea ce în kg înseamnă 1.400.000 de kg de fier. Preţul unui kg fier vechi porneste de la 0.70 lei pe kilogram, deci avem în total 980.000 de lei noi ceea ce în euro înseamnă 227.906 euro.
Şi acum facem totalul:
227.906 + 139.534 face în total 367.440 euro, adică 1.579.995 de lei noi.
În ediţia de mâine vă vom povesti şi despre personajele implicate în această afacere curat-murdară cu tramvaiul construit din banii reşiţenilor.
Am încercat să obţinem o poziţie oficială din parte celor de la RO-A-TIR, proprietarul actual al liniei de tramvai, dar, cu toate că am stat la poarta societăţii mai bine de două ore, gardianul de serviciu ne-a dat acelaşi răspuns:,, nu este nimeni din conducere, sunt plecaţi pe la Primărie - aceasta cu toate că noi ştiam foarte bine că şi Marchiş la fel ca şi administratorul, Ionela Covaci, erau în birou şi probabil ne pândea pe după perdele.
Ca afacerea să pară legală, colac peste pupăză, a apărut şi o hârtie oficială din partea unui Comitet Local de Urgenţă. În aceasta se spune că ca s-a ajuns la aceasta soluţie ca urmare a numărului mare de incidente înregistrate, unele dintre ele soldate şi cu pagube materiale. Numai că, nimeni nu îşi aminteşte de aceste ,,multe incidente" şi nici păgubiţi nu am găsit. Este adevărat, au fost ceva incidente, dar acestea s-au petrecut din cauza camioanelor cu lemne sau altor autoutilaje care au agăţat şi rupt firul de alimentare. Culmea este că acest Comitet Local de Urgenţă s-a întrunit în 7 februarie, dar nimeni nu a dat vreo un comunicat în acest sens. Au trecut şi zăpezile, au trecut şi gerurile şi firul nu s-a rupt. În schimb, a fost tăiat cu bună ştiinţă de către cei ce ar fi trebuit să întreţină linia de tramvai. CE exemplu mai clar se poate da că acesta este de fapt începutul sfârşitului pentru tramvaiul reşiţean?
Nu de alta, dar în ultimii ani ni se pusese numele de Reşiţa - comuna cu tramvai. Se pare că îl vom pierde şi pe acesta puţin câte puţin, metru cu metru.
http://www.infocs.ro/index.php/2012/03/02/a-inceput-sfar%c8%99itul-tramvaiului-re%c8%99i%c8%9bean-acesta-a-devenit-deja-o-amintire-se-pregate%c8%99te-un-tun%e2%80%9d-de-peste-un-aproape-400-000-de-euro/
Attachments: |

Furt-tramvai-4.jpg [ 39.64 KiB | Viewed 13384 times ]
|

Furt-tramvai-7.jpg [ 31.28 KiB | Viewed 13383 times ]
|

Furt-tramvai-9.jpg [ 34.59 KiB | Viewed 13380 times ]
|

Furt-tramvai-10.jpg [ 38.14 KiB | Viewed 13380 times ]
|
|