TTT (Transport-Travel-Tourism)

Silviu Sîntea's page
It is currently Tue 19 Mar 2024 14:08

All times are UTC + 3 hours




Post new topic Reply to topic  [ 381 posts ]  Go to page Previous  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: Thu 10 May 2012 21:59 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Felicitari d-lui Gherca pt. initiativa. O intrebare am, doar: cum adica a existat o oportunitate de a achizitiona 50 de troleibuze (noi sau second-hand)? Exista un pret atractiv pt. ele? Fonduri probabil ca nu a "gasit" primarul Nichita.

Doamne, cat mi-as dori!

Revin troleibuzele in Iasi

Mijloacele de transport eco se afla in vizorul regiei locale si este posibil ca, peste aproximativ doi ani, troleibuzele sa circule din nou pe strazile Iasului

Odata cu planul de achizitie a unor tramvaie, RATP intentioneaza sa cumpere mai multe vehicule care ar transforma transportul public de persoane intr-unul mult mai ecologic decat cel existent. "In 2010 a existat o oportunitate de a achizitiona 50 de troleibuze, insa nu s-au putut accesa fondurile necesare. In 2014, avem in plan sa achizitionam cateva tramvaie, poate chiar si troleibuze, pentru ca avem un proiect de dezvoltare a transportului ecologic", spune Maricel Gherca, directorul Regiei Autonome de Transport Public din Iasi. Luna trecuta, regia a achizitionat 9 tramvaie model GT8, care vor intra pe strazi incepand din aceasta toamna.


http://www.bzi.ro/revin-troleibuzele-in-iasi-287393


Attachments:
w560xh316_Troleibuz.jpg
w560xh316_Troleibuz.jpg [ 145.87 KiB | Viewed 13180 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed 13 Jun 2012 16:45 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Nr anunt seap/Data publicare: 135823/24.05.2012

Autoritate contractanta: Municipiul Iasi

Denumire contract: Achizitionare autobuze urbane rulate (second-hand) destinate transportului public local de persoane

Cod CPV: 34121100-2

Valoare estimata: 1.593.427 RON

www.e-achizitii.com


Attachments:
caiet_de_sarcini_autobuze_second_hand.pdf [182.29 KiB]
Downloaded 245 times
FisaDate_No39409_AP.pdf [21.71 KiB]
Downloaded 304 times
model_contract_autobuze.pdf [376.15 KiB]
Downloaded 250 times
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 23 Jul 2012 14:01 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
In campania pro-basista, pedelistii vorbesc de rata mare de absorbtie a fondurilor europene, a ministerului condus pana nu demult de d-na Elena Udrea.

Nu stiu ce absorbante foloseste femeia respectiva (sa nu ne gandim la tampoanele tramvaielor), insa meritul folosirii eficiente a fondurilor europene se datoreaza celor ce au stiut sa scrie proiecte, cum este si Iasi-ul, de exemplu.

Stadiul lucrărilor pe fonduri europene: Pasajul Eminescu – primele excavaţii

După lucrările la reţelele de apă şi electricitate din rondul pieţei Eminescu, încep şi excavaţiile pentru rampele de acces în viitorul pasaj subteran. Primele lucrări vor demara pe strada Păcurari, în dreptul Bibliotecii Central Universitare. De săptămâna viitoare încep lucrările la linia de tramvai de pe strada Elena Doamna

Lucrările pe proiecte europene avansează în ritm alert. Strada Palat a fost asfaltată complet şi a fost redată circulşaţiei în întregime de săptămâna trecută. De asemenea, piatra cubică din faţa Casei Pătrate a fost înlocuită, maşinile circulând acum pe un covor asfaltic nou. Pe de altă parte, pe strada Muzicescu, lucrările la noua linie de tramvai sunt aproape de finalizare. Dacă unele tronsoane de lucrări sunt gata, altele abia demarează. Din această săptămână au început excavaţiile pentru pasajul subteran din piaţa Eminescu, iar de săptămâna viitoare încep lucrările şi pe str. Elena Doamna.

Rampă de acces de pe strada Păcurari

Pasajul subteran din PiaÅ£a Mihai Eminescu se află la primele excavaÅ£ii importante. Lucrările vor începe pentru rampa de acces dinspre strada Păcurari, în dreptul Bibliotecii Central Universitare. Pe tronsonul săpăturilor, de la intersecÅ£ia cu strada Anastasie Fătu ÅŸi până în piaÅ£ă, strada Păcurari este închisă traficului auto. Åžoferii pot folosi varianta ocolitoare pe strada Fătu – Râpa Glabenă – PiaÅ£a Eminescu, sau, dacă se doreÅŸte o legătură spre Copou pe strada Toma Cozma.

Săpăturile pentru traseul unei conducte de apă din preajma viitorului pasaj subteran din PiaÅ£a Eminescu au descoperit ruinele unei pivniÅ£e. Din primele cercetări ale arheologilor care urmăresc lucrările, ruinele nu reprezintă interes istoric ÅŸi, deocamdată, lucrările nu au fost oprite. „Descoperirea ruinelor nu afectează lucrările la pasaj. BolÅ£ile de pivniÅ£ă sunt în lateralul traseului pasajului ÅŸi până acum nu sunt dovezi că au importanÅ£ă istorică. Cel mai probabil fac parte din subteranele clădirilor dărâmate în jur de 1975 când zona a fost configurată cum este astăzi”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Încep lucrările şi pe str. Elena Doamna

De la începutul săptămânii viitoare şi strada Elena Doamna va intra în lucrări de modernizare. Dacă până acum, pe această stradă s-a lucrat pe trotuare pentru devierea reţelelor de utilităţi, de săptămâna viitoare vor începe lucrările la carosabil. Timp de două luni, constructorii trebuie să înlocuiască linia de tramvai de pe tronsonul intersecţie Anastasie Panu – Bucşinescu şi să asfalteze benzile de circulaţie pentru autovehicule. De asemenea, se va lucra la modernizarea şi pavarea trotuarelor.

Lucrările din zonă vor suspenda circulaţia tramvaielor 1, 13 şi 7 care au traseu pe Elena Doamna. Traseele vor fi preluate de 20 de autobuze, puse la dispoziţie de RATP. Autobuzele care vor înlocui tramvaiele 1 vor circula pe tronsonul cuprins între Rond Copou – Bdul Independenţei – Târgu Cucu – Tudor Vladimirescu – Baza 3 – Tătăraşi Sud – Piaţa Chirilă – Baş-Ceauş – str. Pădurii – Podu de Fier – Târgu-Cucu – Piaţa Unirii – Rond Copou. Autobuzele de pe traseul 13 vor circula pe Rond Copou – Bulevardul Independenţei – Târgu-Cucu – Podu de Fier – Baş-Ceauş – Piaţa Chirilă – Tătăraşi Sud – Baza 3 – Tudor Vladimirescu – Târgu-Cucu – Piaţa Unirii – Rond Copou.

Lucrările fac parte din proiectul Dezvoltarea Axei de Transport Est-Vest în municipiul Iaşi şi beneficiază de o finanţare europeană de 91 milioane lei.


http://curierul-iasi.ro/stadiul-lucrari ... vatii-6610


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed 01 Aug 2012 14:16 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
N-am gasit prea multe date despre firma-fantoma!

O firmă asociată cu Unistil va livra 20 de autobuze SH către Iaşi

* autobuzele vor fi livrate la începutul lunii septembrie, au o vechime de 10 ani şi sunt prevăzute cu aer condiţionat

Din luna septembrie, parcul auto al Regiei Autononome de Transport Public Local se va dimensiona cu încă 20 de autobuze second-hand. Ziele acestea urmează să fie semnat contractul de achiziţie, iar în termen de 30 de zile de la parafarea documentelor vehiculele să fie livrate către regia ieşeană. La licitaţia organizată de municipalitate în cursul lunii trecute au fost depuse două oferte, din partea SC Fila Company SRL Iaşi, cu o valoare de 1.460.000 de lei şi SC Transaccept SRL Bârlad, cu o valoare de 1.590.000 lei. Fără multe explicaţii, atribuirea s-a făcut către firma din Bârlad, cunoscută ca făcând parte din asociaţia „Bârlad-Trans”, reprezentată de firma Unistil SRL a omului de afaceri Vasile Puşcaşu, care operează la Iaşi în paralel cu Regia Autonomă de Transport Public (RATP) Iaşi. Surprinzătoare este şi valoarea ofertată de firma din Bârlad, care se apropie la limită de valoarea estimată a acestei achiziţii, de 1.593.427 lei fără TVA, bani de la bugetul local, în condiţiile în care oferta celeilalte firme era cu 130 de mii de lei mai mică. Practic, preţul ofertei trebuia să aibă o pondere de 80 la sută, iar oferta tehnică de 20 la sută. „Autobuzele, care vor fi livrate cel mai probabil la începutul lunii septembrie, sunt de tip DAF, cu o vechime de doar 10 ani, prevăzute cu aer condiţionat şi sisteme de frânare suplimentare”, a declarat Lucian Şchiopu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. O parte din aceste 20 de autobuze vor fi introduse pe traseele tramvaielor 1 şi 13, tronsoane pe care se lucrează la calea de rulare.


http://www.evenimentul.ro/articol/o-fir ... -iasi.html


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed 01 Aug 2012 14:19 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Pret imens! O fi pt. "designul frumos"?

RATP visează la cel mai modern tramvai produs în România

* pentru a-şi putea permite un asemenea tramvai, Iaşul ar trebui să cheltuiască 1,7 milioane euro * acest lucru ar putea fi posibil abia din 2014, când UE va pune la dispoziţie fonduri pentru achiziţia de mijloace de transport moderne

Asocierea Astra Vagoane Călători Arad - RATB a prezentat ieri, într-un cadrul festiv, cel mai modern tramvai construit vreodată în România. Denumit „Imperio”, acesta se remarcă atât prin complexitatea dotărilor, dar mai ales prin consumul extrem de redus de energie. Vagonul dispune de podea joasă, aer condiţionat, sistem de informare în timp real a pasagerilor, camere video şi un sistem electronic de control al biletelor, fiind conceput astfel încât costurile cu întreţinerea sa să fie foarte mici.

Prezent la festivitatea de lansare a noului concept, directorul RATP Iaşi s-a arătat încântat de ceea ce au realizat reprezentanţii regiei bucureştene. „Este un tramvai încăpător, cu un design foarte frumos. Sunt impresionat. Ne dorim şi noi un asemenea tramvai la Iaşi. Deocamdată, preţul vagonului, undeva în jurul valorii de două milioane de euro, pare prohibitiv, însă nu uitaţi că din 2014 Uniunea Europeană pune la dispoziţia municipalităţilor fonduri pentru achiziţia de mijloace de transport noi. Aşa încât nu ne rămâne decât să pregătim proiecte în vederea accesării de fonduri europene, în speranţa că asemenea tramvaie vor circula şi la Iaşi, într-un viitor nu prea îndepărtat”, ne-a declarat Maricel Ghercă, şeful RATP Iaşi.

Preţuri sub modelele similare

Astra Vagoane Călători şi RATB au semnat anul trecut un contract de asociere în vederea realizării în comun a unei fabrici de tramvaie moderne în Bucureşti. Aici urmează a fi produse tramvaie „Imperio” pe baza licenţei de fabricaţie achiziţionate de Astra Vagoane Călători SA de la Siemens. De asemenea, în ultimul an, aici au fost produse vagoane „Bucur”, după un proiect dezvoltat în totalitate de RATB, în prezent fiind deja cinci tramvaie în circulaţie pe şinele din Bucureşti. Modelul „Bucur” costă în jur de un milion de euro, în vreme ce pentru achiziţia vagoanelor de tip „Imperio” adminsitraţiile locale ar trebuie să dispună de 1,7 milioane euro.


http://www.evenimentul.ro/articol/ratp- ... mania.html


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 02 Aug 2012 17:50 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Ce noutati ar putea fi?

http://www.ziaruldeiasi.ro/


Attachments:
maz.jpg
maz.jpg [ 71.91 KiB | Viewed 13281 times ]
a_01.pdf [3.14 MiB]
Downloaded 280 times
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue 07 Aug 2012 10:12 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
E foarte greu sa igienizezi vehiculele, asa ca angajezi firma sa faca asta!!? Atat de bine o duce RATP-ul, incat isi permite un asemenea lux?? Mai exista in Romania o asa situatie?

Cine răspunde pentru mizeria din tramvaie?

Externalizarea serviciului de igienizare a mijloacelor de transport nu este privită cu ochi buni de angajaţii regiei * pe de altă parte, reprezentaţii firmei contractante admit că mai „scapă” unul-două vagoane

Modul în care se efectuează igienizarea mijloacelor de transport în comun a ajuns să-i irite inclusiv pe angajaţii RATP. Unii dintre aceştia susţin că regia cheltuie sume importante, încredinţând această sarcină unor firme care efectuează lucrări de mântuială. „Mi se pare total anormal să-i dai cuiva bani doar pentru că dă cu mopul într-un tramvai. Avem şi noi personal de întreţinere, care face o treabă mult mai bună decât ăştia care spală vagoanele”, spune unul dintre vatmanii RATP.

De cealaltă parte, reprezentanţii regiei susţin că persoanele care emit asemenea păreri sunt subiective. „Igienizarea mijloacelor de transport a fost încredinţată firmei Zipa. O dată pe lună, tramvaiele au parte de o spălare generală, pornind de la curăţatul pardoselii, a geamurilor şi a barelor de susţinere şi terminând cu ştergerea petelor. De asemenea, tramvaiele sunt curăţate la intrarea în depou şi la capăt de linie. Este însă adevărat că acestea nu pot arăta precum sufrageriile noastre. Trebuie să ţinem cont şi de condiţiile de trafic, mă refer aici la praful din oraş. Sunt tramvaie care ies curate din depou şi după două ore de trafic arată jalnic”, afirmă Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al RATP Iaşi.

Tramvaie curăţate parţial

Reporterii „Evenimentul” au verificat ieri, la secţia II, modul cum se desfăşoară această activitate. Nu am găsit pe nimeni din cadrul echipei care derulează activitatea de igienizare, însă ni s-a oferit o explicaţie referitoare la absenţa lor. „După ora 12 se mută la un alt rond. De exemplu, acum s-au dus în Canta”, spun angajaţii RATP. Am verificat şi aspectul tramvaielor ieşite din depou. Tramvaiul 425 de exemplu, proaspăt ieşit la stradă, era măturat, însă nu în totalitate. În vagon rămăseseră hârtii, probabil neobservate de curăţători. Barele de susţinere erau şterse, însă senzaţia noastră a fost că se putea face mai mult în privinţa prafului încă persistent. „Instalaţia de aer refulează praf în interior. Oricât s-ar insista, tot rămâne praf în vagon”, spune unul dintre angajaţii RATP. În schimb, o colegă a acestuia admite că sunt situaţii în care echipele de igienizare nu-şi fac treaba. „Au existat tramvaie care nu fuseseră spălate. Am refuzat să le semnăm procesele verbale”, spune aceasta. Cu alte cuvinte, indiferent de ce ar spune partenerii de contract, RATP, regia nu va achita nimic pentru lucrări neefectuate.

Interese ascunse?

De anumite „scăpări” vorbesc şi reprezentanţii firmei Zipa. „Trebuie să respectăm graficele de transport, să nu ţinem vagoanele mai mult decât este cazul. Prin urmare, unele vagoane le mai sărim însă acesta nu este un capăt de ţară. Angajaţii RATP care susţin că nu ne facem treaba au un motiv întemeiat: soţiile lor sunt angajate la regie ca femei de serviciu. Îşi fac probleme legate de siguranţa locului de muncă”, spune Florin Cojocaru, reprezentant Zipa. „În astfel de situaţii, adevărul este undeva la mijloc. Sunt convins că unii dintre angajaţii noştri au interesul să nu externalizăm serviciul. Contractul cu Zipa a fost încheiat doar pentru două luni. Am dorit să vedem cum ieşim mai ieftin cu igienizarea vagoanelor”, spune Maricel Ghercă, directorul RATP.

O nouă licitaţie

Şefii RATP şi-au propus să cheltuiască peste 540.000 de lei pentru a reînnoi serviciul de curăţenie şi igienizare a 150 de tramvaie, autobuze şi microbuze. Licitaţia a fost lansată în luna iulie, însă, între timp, a fost anulată. „Va fi reluată sub alţi termeni. De exemplu, RATP va avea obligaţia de a pune la dispoziţia firmei de igienizare materialele specifice. Este o măsură de precauţie, nu ştim cu ce substanţe ar putea veni viitorii parteneri”, a mai spus Adrian Mihai.


http://www.evenimentul.ro/articol/cine- ... mvaie.html


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 10 Aug 2012 07:31 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Inca nu am date concrete daca s-a respectat legea in ceea ce priveste atribuirea unor trasee societatii Unistil. Ce este cert, anume ca exista grade de rudenie intre un director RATP si patronul Unistil...

Noi elemente ale licitaţiei cu cântec pentru autobuzele „climatizate”. Rablele aduse nu au aer condiţionat!

* aduse din Olanda, autobuzele sunt de fapt rable în toată regula * fabricate în 1998-1999, maşinile nu dispun de aer condiţionat în vagon, aşa cum se cerea expres în caietul de sarcini aferent licitaţiei

Zilele trecute, în garajul RATP din Tudor Vladimirescu au apărut zece dintre cele 20 de autobuze achiziţionate de Primăria Iaşi prin intermediul unei licitaţii cu cântec. Aceasta a fost atribuită unui SRL de apartament din Bârlad, parte din asociaţia „Bârlad-Trans”, condusă de omul de afaceri Vasile Puşcaşu, patronul operatorului privat de transport Unistil. Surse din cadrul regiei locale de transport public întăresc supoziţia conform căreia firma Unistil pare a fi, de fapt, beneficiara contractului. „Maşinile au fost aduse de un angajat al domnului Puşcaşu. S-a plâns în tot garajul că a fost nevoit să rabde de foame pe drum, neacordându-i-se diurnă”, spun angajaţii RATP.

Câştigă cine ofertează mai scump

În condiţiile în care toată vara s-a vorbit despre autobuze cu aer condiţionat care urmează să străbată Copoul pe toată perioada şantierului deschis la Fundaţie, angajaţii garajului din Tudor Vladimirescu s-au arătat surprinşi de faptul că nu există instalaţii de climatizare. „În vagon nu există aer condiţionat, ci doar în cabina şoferului”, spun aceştia. Precizăm că, în caietul de sarcini ce a însoţit licitaţia, la capitolul condiţii tehnice obligatorii se precizează faptul că autobuzele trebuie să beneficieze de „încălzire compartiment pasageri cu aer cald ventilat sau minim trei celule (calorifere) de încălzire şi instalaţie climatizare (aer condiţionat)”. Facem precizarea că a doua firmă participantă la licitaţie, SC Fila Company SRL Iaşi, care a ofertat 1.460.000 de lei comparativ cu cei 1.590.000 ai SC Trans Accept SRL Bârlad, a fost descalificată tocmai datorită faptului că autobuzele acesteia nu dispuneau de aer condiţionat.

Păzite mai ceva ca la NASA!

Pornind de la aceste lucruri, pe undeva este de înţeles reticenţa etalată atât de reprezentanţii RATP, cât şi de cei ai operatorului privat Unistil. „Autobuzele nu se află în garajul nostru”, au spus oficialii regiei locale. „Sunt în curtea RATP. Nu puteţi să le vedeţi fără acceptul proprietarului”, a spus, la rândul său, patronul Unistil, Vasile Puşcaşu. Angajaţii secţiei din Tudor Vladimirescu susţin că autobuzele au fost sigilate şi că, pentru a nu se face de râs, cei care le-au adus se dau de ceasul morţii pentru a monta instalaţii de aer condiţionat şi în interiorul vagonului!

De ce se grăbea dl Puşcaşu la aeroport?

AceleaÅŸi surse, a căror identităţi le vom proteja din raÅ£iuni ce Å£in de siguranÅ£a locului de muncă, spun că autobuzele se urnesc greu ÅŸi sunt dificil de controlat, chiar ÅŸi de către un ÅŸofer cu experienÅ£ă. „Pe lângă faptul că nu au aer condiÅ£ionat, intră greu în marÅŸarier. Din această cauză nu mai vor să le aducă pe celelalte zece. Există însă autobuze mult mai fiabile. Ar putea fi aduse din Germania. Costă 13.000 de euro, mai ieftine decât cele aduse din Olanda, pentru care s-au plătit 17.000 de euro”, spun sursele. Facem precizarea că, ieri, patronul Unistil - cel care nu are nici o legătură cu această achiziÅ£ie - s-a arătat foarte grăbit să scape de reporterii „Evenimentul”. „SpuneÅ£i repede că trebuie să ajung la aeroport”, ne-a expediat dl PuÅŸcaÅŸu. MenÅ£ionăm că lotul de 20 de autobuze trebuie adus la IaÅŸi până pe 2 septembrie, adică în termen de 30 de zile de la atribuirea contractului.


http://www.evenimentul.ro/articol/rable ... ionat.html


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 13 Aug 2012 08:53 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
În urma articolelor apărute săptămâna trecută în „Evenimentul Regional al Moldovei”
Rablele fără aer condiţionat nu au fost recepţionate


* reprezentanţii municipalităţii refuză să mai recepţioneze autobuzele fără aer condiţionat aduse la Iaşi de firma Trans Accept Bârlad, cu ajutorul celor de la Unstil * prevederile caietului de sarcini aferent licitaţiei nu au fost respectate

Informaţiile pe care cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” le-a prezentat în premieră vizavi de modul în care a fost organizată şi licitaţia Iaşul urma să beneficieze de autobuze cu aer condiţionat au determinat o întorsătură la 360 de grade a membrilor comisiei care ar fi trebuit să facă recepţia maşinilor. Citând surse bine informate din interiorul secţiei RATP din Tudor Vladimirescu, cotidianul nostru v-a informat, în ediţia de vineri 10 august, de faptul că maşinile, fabricate în 1998-1999, nu dispun de aer condiţionat în vagon, aşa cum era stipulat în caietul de sarcini aferent licitaţiei, ci doar în cabina şoferului. Aceleaşi surse susţin că, după articolele apărute în presă, în garajul din Tudor Vladimirescu a fost forfotă mare. „Au fost persoane care au văzut maşinile. Şoferii spun că au refuzat să facă recepţia pe motiv că nu dispun de aer condiţionat”, ne-au declarat angajaţi ai regiei. Zilele trecute, în garajul RATP din Tudor Vladimirescu au apărut zece dintre cele 20 de autobuze achiziţionate de Primăria Iaşi, despre care oamenii spun că au fost aduse din Olanda de angajaţi ai patronului Unistil.

Nu au ştiut ce cumpără?

Tot oamenii din garaj râd pe seama modului cum au fost aduse maşinile. „Când au văzut că nu au aer condiţionat în vagon, a fost sunat olandezul care le-a vândut maşinile. Ăsta le-ar fi spus celor de la Unistil că a respectat înţelegerea şi le-a livrat maşini cu aer condiţionat. Când i s-a replicat că au însă doar în cabina şoferului, ar fi afirmat că trebuiau să spună de la bun început ce doreau să achiziţioneze”, spun sursele noastre. Indirect, acestea confirmă faptul că maşinile au fost aduse la Iaşi cu mult timp înaintea organizării licitaţiei!

Se caută „sifonarii”

Faptul că amănuntele acestei afaceri cu bani publici (1,59 milioane lei) au apărut în presă i-a determinat pe şefii RATP, probabil la îndemnurile venite dinspre Palatul Roznovanu, să pornească vânătoarea angajaţilor care au oferit informaţii reporterilor „Evenimentul Regional al Moldovei”. Facem precizarea că niciun reprezentant al municipalităţii şi cu atât mai mult al RATP nu a dorit să ofere informaţii despre starea tehnică a maşinilor şi neregulile semnalate referitor la organizarea licitaţiei. Acest lucru nu face decât să amplifice suspiciunile referitoare la blatul dintre municipalitate şi firma Unistil.


http://www.evenimentul.ro/articol/rable ... onate.html


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue 14 Aug 2012 07:43 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Noi amănunte ies la iveală în afacerea autobuzelor fără aer condiţionat
Bârladul aruncă, Iaşul înghite!


* reprezentanţii municipalităţii nu au nici o problemă în a-şi încălca promisiunile * aşa se face că în locul unor autobuze dotate cu aer condiţionat, ieşenii vor fi înghesuiţi în hârburi cu instalaţie de climatizare se află în cabina şoferului * foşti angajaţi ai Unistil confirmă ceea ce „Evenimentul Regional al Moldovei” a relatat săptămâna trecută: în luna martie, autobuzele se aflau la Bârlad, fiind aduse la Iaşi în momentul în care s-a auzit că Primăria caută maşini care să înlocuiască tramvaiele de pe Copou

Reprezentanţii Primăriei Iaşi o întorc ca la Ploieşti, atunci când vine vorba despre cele 10 de autobuze second-hand achiziţionate recent. Dacă în urmă cu ceva timp susţineau cu tărie faptul că acestea sunt dotate cu aer condiţionat, conform cerinţelor din caietul de sarcini, ieri au recunoscut că în anul în care autobuzele de tip DAF au fost fabricate, acestea nu erau dotate cu astfel de instalaţii. „Primele zece autobuze din cele 20 au ajuns la Iaşi şi au fost deja recepţionate. Ele au aer condiţionat, dar numai la şofer. Până în anul 2002, atunci când au fost fabricate acestea, se prevedea dotarea cu aer condiţionat doar la şofer. În bordul unui astfel de autobuz sunt 9 fante speciale prin care circulă aerul. Cum cabina şoferului nu este închisă, ca la MAZ-uri, aerul condiţionat va ajunge de la şofer şi către călători. Nu am putut aduce alte autobuze pentru că ăştia au fost banii pe care i-a avut RATP, cam 21 de mii de euro de autobuz. Dacă luam autobuze de la cealaltă firmă care a licitat, nu numai că autobuzele, fabricate prin 1997, nu aveau aer condiţionat, dar nu aveau nici căldură”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. Potrivit acestuia, autobuzele aduse vor fi introduse la stradă conform fişei tehnice, fără a mai suporta nici o îmbunătăţire. Cele 20 de autobuze sunt de tip DAF, fabricate în anii 1998, 1999 şi 2000. Ele ar urma să opereze peste o lună, de la începerea şcolii, în special pentru a acoperi transportul pe zona Copou, acolo de unde au fost scoase tramvaiele din cauza lucrărilor din Fundaţie. „Urmează ca un al doilea lot de 10 de autobuze să ajungă până la sfârşitul lunii august. Imediat după ce acestea vor fi înmatriculate, le vom introduce pe acea rută”, a precizat Sebastian Buraga.

Maşinile erau planificate să circule pe traseele Unistil

Modul grosolan prin care se doreşte cu orice preţ achiziţionarea unor autobuze care nu corespund prevederilor caietului de sarcini aferent licitaţiei din luna iulie - culmea, întocmit tot de cei din Palatul Roznovanu – stârneşte iritare. Foşti angajaţi ai firmei Unistil îşi fac cruce văzând cum procedează municipalitatea ieşeană doar pentru a favoriza firma lui Vasile Puşcaşu. „Este o afacere pusă la cale de cumătrul lui Puşcaşu, Mihai Chirica. Autobuzele erau planificate să circule pentru Unistil. În luna martie, acestea se aflau la Bârlad. Le-au adus la Iaşi imediat ce au aflat de licitaţie”, spune Paul Diaconescu, un fost angajat al transportatorului din Bârlad.

ITP făcut la ceas de seară

Acesta aduce în discuţie starea tehnică precară a tot ceea ce înseamnă mijloc de transport în comun aparţinând SC Unistil, dar şi alte probleme din interiorul societăţii vasluiene. „Microbuzele de pe traseele 6 şi 18 sunt adevărate coşciuge. La fel şi autobuzele. Tot ceea ce circulă în Iaşi are parte o inspecţie tehnică periodică făcută la RATP. Interesant însă este faptul că, la recomandarea autorităţilor locale, inspecţia se face seara, după ora 17, sau sâmbăta. Adică atunci când reprezentantul RAR este plecat. Aşa se explică şi accidentele de muncă despre care nu s-a spus nimic. Şoferii tac pentru că este vorba de job-ul lor. Poate vă vor spune unii cum au contracte part-time, pe 2-4 ore, cu toate că muncesc minim 8 ore, pentru dări cât mai mici la stat. De altfel, nimeni de la ITM nu s-a obosit să verifice activitatea de la Unstil, cu toate că sesizări au fost...”, mai spune dl Diaconescu.

http://www.evenimentul.ro/articol/barla ... ghite.html

Un nou cadou pentru ieseni: autobuze din epoca de piatra

Jafurile second hand, cumparate cu 1,6 milioane de lei de Primarie, cu aer conditionat doar pentru sofer, vor fi puse in circulatie luna viitoare • Autobuzele DAF, produse in mileniul trecut sunt aduse de firma Trans Accept din Barlad • Castigatoarea licitatiei a fost sustinuta financiar de Vasile Puscasu, patronul Unistil, firma concurenta RATP

Licitatia cu scandal, prin care municipalitatea a refuzat achizitionarea unor autobuze Mercedes de la o firma din Iasi in favoarea DAF-urilor aduse de o firma din Barlad, controlata de Vasile Puscasu, patronul Unistil, se finalizeaza cu un contract de peste 1,5 milioane de lei. "A ajuns in garajele RATP abia primul lot de autobuze. Primele 10 autobuze second hand au fost receptionate deja, verificarile tehnice fiind in curs de derulare. Au aer conditionat, dar instalatia nu se afla in autobuz, ci in cabina soferilor. De fapt, cabina este impropriu spus, spatiul in care stau soferii nefiind separt de cel destinat pasagerilor. Instalatia de aer conditionat presupune in fapt existenta in bordul autobuzului a noua fante prin care se asigura climatizarea fiecarui autovehicul. Instalatia arata astfel din cauza ca pana in anul 2002, standardele de constructie cereau aer conditionat doar in cabina, acestea avand un an de fabricare anterior celui mentionat. Autobuzele achizitionate sunt fabricate intre 1997 si 2000, cele din oferta respinsa fiind dinainte de 1997, fara aer conditionat sau instalatie de incalzire", a precizat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al municipalitatii. SC Fila Company SRL Iasi a avut o oferta de 20 de Mercedes-uri cu o valoare de 1.460.000 de lei si SC Trans Accept SRL Barlad, o oferta de DAF-uri, cu o valoare de 1.590.000 lei.

Oferta castigatoare a fost aleasa cea a firmei barladene, care a participat la licitatie fiind sustinuta financiar de Vasile Puscasu, prin Unistil.

Bilanturile contabile arata ca pentru anul trecut, Trans Accept a avut o cifra de afaceri de zero lei si niciun angajat.


http://www.bzi.ro/un-nou-cadou-pentru-i ... tra-307485


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 16 Aug 2012 12:02 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
O licitatie in care si-a bagat coada patronul Unistil

Primaria cumpara autobuze de la o firma cu zero angajati si cifra de afaceri de 800 de lei

Licitatia privind achizitia ultimului lot de autobuze second-hand pare castigata de o firma "fantoma". Niciuna din cerintele din caietul de sarcini nu a fost respectata de Transaccept Barlad, cu privire la cifra de afaceri sau la contracte anterioare indeplinite. Cealalta firma participanta la licitatie a fost descalificata pentru ca nu oferea autobuze cu aer conditionat

Ultimul contract de achizitii publice adjudecat de Primarie ridica mari semne de intrebare. Firma Transaccept Barlad a castigat un contract in valoare de 1,5 milioane de lei, fara TVA, fara a avea capacitatea de a duce la bun sfarsit un astfel de contract. Societatea trebuie sa aduca la Iasi 20 de autobuze second-hand, cu aer conditionat, pana in luna septembrie. Licitatia cusuta cu ata alba duce la firma omului de afaceri Vasile Puscasu, patronul Unistil, societate care exploateaza sase trasee in municipiu. Primaria a impus mai multe conditii de participare pe care firma castigatoare le-a putut intruni doar datorita sustinerii lui Puscasu. Conform cerintelor municipalitatii, societatea trebuia sa declare o cifra globala de afaceri in ultimii trei ani de minimum 2,3 milioane de lei si sa nu aiba datorii la bugetul de stat. Cea mai mare cifra de afaceri raportata de Transaccept este cea din 2009 si se ridica la 30.800 de lei, la care s-ar adauga cifra de afaceri din 2010, de 800 de lei. Mai mult, Transaccept SRL Barlad a raportat la sfarsitul anului trecut cifre aproape incredibile in bilantul financiar. La rubricile cifra de afacere neta, venituri totale, cheltuieli totale si numar de salariati este trecuta cifra 0. „Ca orice firma, am participat la o licitatie, am pierdut si neavand activitate, am iesit in pierdere. Salariati nu am acum, dar cand ai activitate se pot angaja oameni foarte repede. Am platit deja soferi care sa duca autobuzele la Iasi", a explicat Constantin Iacob, administratorul firmei.

Cifra de afaceri: 800 de lei

Firma Unistil SRL a intervenit insa in procedura de licitatie ca sustinator al Transaccept Barlad. Modalitatea prin care Unistil a devenit garantul ofertantului la licitatie a fost inclusa in fisa de achizitii intocmita de Primarie. „Capacitatea economica si financiara a ofertantului poate fi sustinuta, pentru indeplinirea unui contract si de o alta persoana, indiferent de natura relatiilor juridice existente intre ofertant si persoana respectiva. Se va prezenta un angajament ferm incheiat in forma autentica a persoanei respective prin care aceasta confirma faptul ca va pune la dispozitia ofertantului resursele financiare invocate", se mentioneaza in fisa de achizitii pentru cumpararea autobuzelor. Cu alte cuvinte, la licitatie putea participa si proprietarul unei tonete, daca avea "spate", in persoana unei firme puternice.

Unistil SRL a devenit sustinatorul din punct de vedere economic si financiar al ofertantului. In aceasta calitate, firma lui Puscasu a depus la Primarie dovada cifrei de afaceri globale, Transaccept intrunind astfel conditiile impuse de municipalitate. Aceeasi metoda a fost aplicata si pentru ca Transaccept sa intruneasca conditiile Primariei cu privire la capacitatea tehnica si profesionala. Oficialii municipalitatii au cerut ca documentatia de inscriere a ofertantului la licitatie sa cuprinda o lista cu principalele livrari de produse efectuate in ultimii trei ani, precum si o lista cu contractele de furnizare autobuze urbane noi sau second-hand din aceeasi perioada. Or, judecand dupa informatiile fiscale declarate de firma, Transaccept nu a avut capacitatea sa deruleze niciun astfel de contract. Experienta similara si capacitatea tehnica au fost bifate de un al doilea sustinator. Firma Autocenter Thoma GmbH din Elvetia a adus toate documentele prin care a demonstrat ca a livrat autobuze in tari precum Bulgaria sau Republica Moldova.

Legaturi stranse cu Unistil

Explicatiile lui Vasile Puscasu se schimba de la o zi la alta. Intrebat de implicarea sa in aceasta licitatie, patronul Unistil a confirmat doar asocierea sa mai veche cu Transaccept. „Am fost cu aceasta firma intr-o asociatie acum patru ani. Ii cunosc pe cei din firma, i-am ajutat in diferite randuri. Avem niste socoteli mai vechi de incheiat. Colaborarea noastra a fost candva, nu mai este. I-am ajutat cand au apelat la mine. Este oferta lor, nici nu am stiut ca au participat la licitatie la Primarie", a spus Puscasu acum cateva zile. Declaratia patronului Unistil s-a schimbat insa dupa ce reporterii „Ziarul de Iasi" au aflat mai multe detalii cu privire la licitatie. Acesta a spus ca a oferit o mana de ajutor unui vechi partener de afaceri si ca i-a intors in acest fel un favor. Puscasu a relatat ca a obtinut in 2003 cateva trasee de transport in Barlad cu ajutorul firmei Transaccept. Acestia au fost parteneri in asociatia „Barlad-Trans" condusa de Puscasu. „Ati inteles gresit. Transaccept nu avea cifra de afaceri si am sustinut noi. Firma mi-a solicitat ajutorul si nu m-a deranjat sa-l ajut asa. Administratorul a apelat la mine si l-am sprijinit ca un partener de afaceri. In 2003, cand am licitat Barladul nu aveam suficiente masini si a mai venit el cu niste masini. Asa cum am avut si eu nevoie de ajutor atunci, acum am venit cu cifra mea de afaceri. Partenerii de afaceri se ajuta intre ei. Nu castig nimic din aceasta afacere", a declarat Vasile Puscasu. Si explicatiile Primariei au fost neclare. „Au venit la licitatie cu o cifra de afaceri globala mai mare decat cea solicitata. Au avut terti sustinatori, o firma din Germania si una din Iasi care a sustinut capacitatea financiara si economica. Nu retin care este firma din Iasi. Ne-au prezentat toate cerintele pe care le-am cerut in caietul de sarcini", a declarat Dumitru Tomorug, directorul tehnic al Primariei si presedintele comisiei de licitatie.


http://www.ziaruldeiasi.ro/local/primar ... lei~ni8pjn

Achizitia a 20 de autobuze second hand la un pret ce pare dublu, in atentia ANRMAP

Afacerea "Autobuzul II" ajunge pana la Guvern. Cine i-a tras pe sfoara pe ieseni?

Autoritatea de Monitorizare a Achizitiilor Publice a anuntat un posibil control la Iasi, in urma ultimei achizitii de autobuze second-hand. "Ziarul de Iasi" a dezvaluit zilele trecute cum Primaria a reusit sa cumpere autobuze la pret dublu fata de cel al pietei, de la o firma de apartament din Barlad fara activitate, fara cifra de afaceri si fara angajati, in conditii cel putin dubioase. 10 autobuze au fost aduse deja la Iasi, dar ascunse imediat de ochii presei. Proaspat intors din concediu, viceprimarul Mihai Chirica anunta si el verificari ale achizitiei

Afacerea autobuzelor second-hand DAF a ajuns la Autoritatea Nationala de Reglementarea si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP). Achizitionarea mijloacelor de transport in comun la suprapret si de la o firma paravan a intrat in atentia institutiei. Presedintele ANRMAP, Dan Vladescu, a declarat pentru „Ziarul de Iasi" ca se gandeste sa efectueze un control la Primarie din cauza neregulilor semnalate. „La nivelul institutiei se analizeaza oportunitatea efectuarii unui control la autoritatea contractanta", ne-a transmis Dan Vladescu. ANRMAP ar trebui sa analizeze si sa evalueze modul in care a fost atribuit contractul de achizitie publica firmei Transaccept din Barlad.

O afacere cu profit 100%

Itele afacerii prin care sunt cheltuiti banii publici pe autobuze second-hand si cu aer conditionat doar la sofer au fost scoase in evidenta in repetate randuri de „Ziarul de Iasi". Cele 20 de autobuze au fost cumparate de Primarie la un pret de 1,59 de milioane de lei, fara TVA, cu mult peste pretul pietei. Municipalitatea cumpara masini la un cost de 18.000 de euro, fara TVA, pe bucata. Autobuzele urbane SH expuse vanzarii pe site-urile de specialitate au preturi la jumatate. Un autobuz DAF cu aceleasi conditii tehnice ca in caietul de sarcini al Primariei, adica motor turbo diesel, an de fabricatie dupa 1997, motor de minimum 217 CP si cu instalatie de aer conditionat, are un pret de 15.000 de euro. Daca numarul de kilometri de la bord depaseste un milion, pretul unui autobuz DAF poate scadea pana la 9.000 de euro. Diferentele de costuri vor intra in conturile unei firme de apartament, care nu are activitate. Societatea Transaccept SRL are sediul intr-un apartament din Barlad si a castigat licitatia municipalitatii desi a raportat anul trecut 0 lei cifra de afaceri, 0 lei venituri, datorii la stat de 2.300 de lei si 0 angajati. Acum doi ani, firma din judetul Vaslui avea cifra de afaceri de 800 de lei si o pierdere neta de 5.100 de lei. In spatele acestei societati se afla insa firma Unistil SRL care opereaza pe mai multe trasee din municipiu. Patronul Vasile Puscasu a garantat pentru fostul sau partener de afaceri cu cifra de afaceri a firmei sale. Cele doua societati au colaborat acum patru ani, atunci cand au obtinut trasee de transport in comun in Barlad. In cadrul licitatiei, Unistil SRL a devenit astfel sustinatorul din punct de vedere economic si financiar al ofertantului. In aceasta calitate, firma lui Puscasu a depus la Primarie dovada cifrei de afaceri globale din ultimii trei ani. In acest mod, Transaccept a intrunit conditiile de eligibilitate impuse de municipalitate. „Firma mi-a solicitat ajutorul si nu m-a deranjat sa-l ajut asa. Administratorul a apelat la mine si l-am sprijinit ca un partener de afaceri. In 2003, cand am licitat Barladul, nu aveam suficiente masini si a mai venit el cu niste masini. Asa cum am avut si eu nevoie de ajutor atunci, acum am venit cu cifra mea de afaceri. Partenerii de afaceri se ajuta intre ei. Nu castig nimic din aceasta afacere", a declarat acum cateva zile Puscasu. Cealalta firma care a participat la licitatie, Fila Company, a fost descalificata deoarece nu avea cifra globala de afaceri mai mare de 2,3 milioane de lei, masinile de tip Mercedes erau mai vechi de 1997 si nu erau echipate cu instalatii de aer conditionat, asa cum cerea caietul de sarcini.

Zece autobuze ascunse

Contractul a fost semnat cu Transaccept pe 2 august, iar primul lot de 10 autobuze au fost aduse la Iasi saptamana trecuta. Mijloacele de transport au fost ascunse insa de ochii lumii. Autobuzele DAF, fabricate in anii 1998, 1999 si 2000, au fost bagate in garajele detinute de Unistil in Tudor Vladimirescu. Reprezentantii Regiei Autonome de Transport Public nu au permis presei nici macar sa le vada, pe motiv ca sunt sigilate. Mai mult, s-a dovedit ca autobuzele nu au instalatii de aer conditionat in compartimentul pasagerilor, ci doar in cabinele soferilor. Reprezentantii Primariei au verificat masinile, le-au testat si au semnat procesul verbal de receptie. Mai mult, acestia sustin ca pretul masinilor este chiar foarte bun raportat la dotari. „La pretul acesta, este un business bun", a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Abia intors din concediu, viceprimarul Mihai Chirica sustine ca le-a atras atentia reprezentantilor RATP asupra modului in care au tinut masinile departe de ochii lumii. Edilul a spus ca va inspecta personal mijloacele de transport in comun pentru a vedea in ce stare au fost aduse. „Maine (n.r. - azi) voi avea si eu o discutie la RATP. Vreau sa vad si eu autobuzele. Vreau sa vad in primul rand daca instalatia de aer conditionat este doar la sofer sau este in partea din fata a autobuzului, care este o chestiune diferita. Daca este doar la sofer, sa si le ia acasa. Eu vreau sa le vad functionand bine", a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Acesta este convins ca procedura de achizitii publice a fost organizata conform legii. Mai mult, Chirica a declarat ca ANRMAP nu are competenta de a verifica contractul Primariei, ci doar procedura de achizitii publice. Institutiile care ar avea competente in acest caz, conform viceprimarului, ar fi organele de cercetare penala. „Nu cred ca vor fi probleme. ANRMAP nu este un organ de ancheta, ci verifica daca procedura este corecta", a declarat viceprimarul Mihai Chirica
.

http://ziaruldeiasi.ro/local/afacerea-a ... ern~ni8q9g


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 17 Aug 2012 07:57 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Tramvaiele gigant apar din toamna pe strazile Iasului

Regia locala de transport in comun va scoate pe strazi inca 12 tramvaie second-hand aduse din Germania. Este vorba despre cele noua tramvaie GT8 si trei tramvaie model GT4, mijloace de transport achizitionate de la firma Verkehrsbetriebe Nordhausen din Germania. Dupa ce au fost finalizate testarile necesare, reprezentantii RATP asteapta acum finalizarea lucrarilor de pe santierele din Fundatie si Elena Doamna pentru a putea pune in circulatie tramvaiele.

"Aceste tramvaie vor fi lansate pe strada in aceasta toamna. Acestea reprezinta o achizitie foarte buna pentru orasul nostru avand in vedere starea foarte buna in care se afla iar pretul de 2.500 de euro dat pentru fiecare bucata este unul avantajos", spune Adrian Mihai, sef Birou Relatii Publice in cadrul RATP Iasi.

Tramvaiele model GT4 si GT8 sunt silentioase si cu suspensie performanta care permite scaderea vibratiilor si a zgomotelor. Acestea au fost fabricate in anii '80 insa au fost reabilitate in perioada 1997 - 1998., iar verificarile facute de specialistii RATP la tramvaie au adus concluzii pozitive. "Mijloacele de transport arata foarte bine, sunt de mare capacitate si sunt cele mai moderne din garajul nostru. Reabilitarea lor s-a facut recent iar pretul de achizitie este unul foarte bun, pana si transportul a costat mai mult", mai spune Adrian Mihai.


http://www.bzi.ro/tramvaiele-gigant-apa ... lui-308172


Attachments:
tramvaie.jpg
tramvaie.jpg [ 103.28 KiB | Viewed 13055 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 20 Aug 2012 08:07 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Inca o tzeapa publica la Iasi! Au luat niste "coji" prin firma cumetrilor. De ce a fost nevoie de intermediar? Raspunsul il stim deja, de cand circula Unistilul in Iasi. Si iata cum RATP-ul se "diversifica": ajunge la 10 marci diferite de carute, zise autobuze :twisted:

Cine a platit transportul hurdubaielor din Olanda (Berkhof Premier SB 250 Jonckheer)?

Autobuzele din Olanda, lovite de blesteme!

Achiziţia lotului de 10 autobuze second-hand dintr-un total de 20 se dovedeşte una păguboasă pentru municipalitatea ieşeană. Lăsând deoparte faptul că preţul plătit pentru o singură bucată, 17.600 de euro, este mare comparativ cu dotările şi anul de fabricaţie (1998), două dintre maşini au nevoie de geamuri noi. „Un şofer neatent a efectuat o manevră imprudentă. A dat cu spatele, spărgând parbrizele la două dintre autobuzele noi”, spun angajaţii garajului din Tudor Vladimirescu. Informaţia nu a fost confirmată de şefii RATP, sfătuiţi probabil de oficialii din Palatul Roznovanu să păstreze discreţia asupra autobuzelor care au stârnit atâtea controverse. În ceea ce priveşte introducerea lor pe traseele din oraş, aceasta s-ar putea produce mai devreme decât se bănuia. Astfel, în interiorul RATP se vorbeşte despre o dispoziţie venită de la Primărie, prin care autobuzele trebuie pregătite pentru a putea deveni funcţionale începând cu data de 1 septembrie.


http://www.evenimentul.ro/articol/autob ... steme.html


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 20 Aug 2012 08:09 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Proiect secret al RATP
Tramvai cu aer condiţionat pe străzile Iaşului

* reprezentanţii regiei locale de transport public ţin ascuns un parteneriat dezvoltat împreună cu societatea REMAR Paşcani * în linii mari, este vorba de realizarea unui tramvai modern, dar a cărui preţ să se situeze mult sub pragul de 1,5-1,7 milioane de euro, preţul mediu al unui vagon nou-nouţ

Ideea a apărut după ce ÅŸefii REMAR-ului au efectuat mai multe studii de piaÅ£ă, din care a rezultat că oraÅŸele mari ale României au parcul de tramvaie învechit ÅŸi se impune înnoirea acestuia. „Obiectivul nostru e să facem la REMAR o linie de construcÅ£ie de tramvaie. Din studiile noastre reiese că mai toate oraÅŸele din Å£ară au nevoie de un transport public modern, civilizat ÅŸi în deplină siguranÅ£ă. Sperăm ca în maxim doi ani de zile să putem prezenta la primele teste un tramvai executat complet la uzina noastră”, declara recent managerul general al Remar, Cătălin Cornea, pentru informaÅ£iadepascani.ro.

Probe prin Iaşi, după miezul nopţii

Ei bine, vineri seară, după-miezul nopÅ£ii, reprezentanÅ£ii RATP ÅŸi cei ai REMAR au scos această bijuterie în probe, pe străzile din IaÅŸi. Potrivit unor surse din interiorul RATP, ar fi vorba de tramvaiul GT4 având numărul de parc 302, de la care s-au păstrat parÅ£ial caroseria ÅŸi boghiurile. Astfel, a rezultat un vehicul nou, cu aspect exterior ÅŸi interior, parte mecanică ÅŸi de tracÅ£iune cu totul diferite faÅ£ă de ce era la tramvaiul de la care s-a pornit. „Tramvaiul arată foarte bine, cu low-floor, aer condiÅ£ionat, scaune tapiÅ£ate, interior modern. Ca să vă faceÅ£i o imagine, vatmanul foloseÅŸte în locul retrovizoarelor imagini surprinse de camere ÅŸi prezentate pe ecrane în cabina sa. Este total diferit de ceea ce folosim noi în prezent”, spune unul dintre vatmanii RATP.

Încă doi ani de aşteptare

Potrivit specialiştilor, transportul pe şine în spaţiul urban constituie unul dintre segmentele cele mai atrăgătoare ale pieţei feroviare româneşti. România păstrează o reţea de infrastructură feroviară urbană bine reprezentată, cu 13 oraşe care deţin reţele de tramvai şi cu reţea de metrou în Bucureşti. Majoritatea acestor oraşe au derulat proiecte de reabilitare a infrastructurii de tramvai, multe dintre ele prin finanţare nerambursabilă pe fonduri structurale europene, în perspectiva renunţării la tradiţionalele achiziţii second-hand şi cumpărarea de tramvaie noi şi moderne. Singurele oraşe unde a fost posibilă aducerea de tramvaie noi sunt Oradea, care a cumpărat în 2007 zece tramvaie noi ULF Siemens, şi Clujul, care a început să aducă primele 12 tramvaie produse de PESA. Şi Bucureştiul a pus în exploatare tramvaiele Bucur Low Floor, modernizate la URAC, prezentând însă şi modelul Imperio. Cât priveşte Timişoara şi Arad, aici au fost lansate procedurile în vederea demarării proiectelor de achiziţie, sumele variind între 50 de milioane de euro pentru prima municipalitate, respectiv 9 milioane pentru cea arădeană.

În schimb, la Iaşi, lucrurile se mişcă cea va mai greu, aşteptându-se anul 2014 pentru achiziţia de tramvaie noi. „Acesta este anul în care putem accesa fonduri europene pentru cumpărarea de tramvaie”, spunea Maricel Ghercă, directorul RATP. Una peste alta, până atunci, tramvaiul produs la Paşcani ar putea fi dat în exploatare, însă nu mai devreme de 2013
.

http://www.evenimentul.ro/articol/tramv ... sului.html


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 03 Sep 2012 08:21 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Unde sunt autobuzele?

* întregul lot de 20 de autobuze trebuia adus la Iaşi până pe data de 2 septembrie, în 30 de zile de la data atribuirii contractului de achiziţie * în prezent, doar jumătate din lot se află în garajul RATP


Neregulile licitaÅ£iei „cu cântec” referitoare la aducerea a 20 de autobuze second-hand la IaÅŸi continuă. După ce nu au avut nici un fel de problemă în a le eticheta ca fiind conforme cu prevederile caietului de sarcini (ne referim aici la instalaÅ£ia de climatizare, prezentă doar în partea din faÅ£ă a autobuzelor ÅŸi nu în întreg compartimentul) reprezentanÅ£ii municipalităţii închid ochii ÅŸi când vine vorba de respectarea termenului de livrare. Dincolo de faptul că există prevederea conform căreia recepÅ£ia se va realiza pentru întregul lot, în prezent doar jumătate dintre maÅŸini aflându-se în garajul RATP, cele 20 de autobuze trebuiau aduse până pe data de 2 septembrie, adică în termen de 30 de zile de la atribuirea contractului. „Nu a mai fost adus nici un autobuz”, spun angajaÅ£ii garajului.

Filiera olandeză

Vă reamintim că primele 10 autobuze Berkhof Premier SB 250 Jonckheer provin din Amsterdam, unde au făcut parte din parcul de autobuze al Gemeentevervoerbedrijf (GVB). Maşinile au fost aduse de operatorul privat Unistil (sub paravaul firmei Trans Accept Bârlad) prin intermediul Womy Equipment Supply b.v., unul dintre marii dealeri de vehicule rulate din Europa. Şapte maşini sunt fabricate în 1998, celelalte trei în 1999. Pentru toate cele 20 de bucăţi, Primăria Iaşi a plătit 1,59 milioane lei, sumă „umflată”, comparativ cu preţurile pieţei pentru acest tip de mijloc de transport. Interesant este şi faptul că autobuzele vor mai „înghiţi” şi alţi bani, atât timp cât pentru folosirea afişajului electronic sunt necesare echipamente ce trebuie achiziţionate de RATP.


http://www.evenimentul.ro/articol/unde- ... uzele.html


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue 04 Sep 2012 08:31 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Sper ca dupa terminarea lucrarilor sa fie reintrodus, intr-o prima faza, traseul de troleibuz nr. 42!

Începutul de an şcolar aduce noi modificări în transportul public
Revin tramvaiele pe strada Palat, după cinci ani!


* scoase de pe acest traseu din cauza lucrărilor la pasajul de la Hala Centrală, tramvaiele de pe traseele 1 şi 13 vor circula din nou pe tronsonul Palat - Podu Roş * în toamnă ar urma reintroducerea traseului 8 şi a liniei de autobuz 42

Începând cu weekend-ul trecut, echipele RATP Iaşi au început lucrările pentru montarea unei linii de tramvai peste pereţii pasajului Mihai Eminescu. Potrivit reprezentanţilor regiei, pornind de pe strada Gavriil Musicescu, primii 50 metri de şină au fost deja montaţi, ajungându-se până în apropierea rondului de la Fundaţie. Se estimează că, odată cu începerea anului şcolar, tramvaiele vor reveni pe Copou, iar aşa cum cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” v-a informat încă din 28 august, acest lucru va coincide cu reactivarea vechilor trasee 1 şi 13, care vor circula pe strada Palat, prin Podu Roş. „Odată cu începerea şcolii, reluăm circulaţia tramvaielor pe străzile Palat şi Anastasie Panu, până în Copou. Sunt foarte multe unităţi şcolare, universităţi şi campusul studenţesc, aşa că se impunea decizia reluării transportului electric pe Copou”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. „Traseul de pe linia 1 va fi Copou - Tg. Cucu - Palat - Podu Roş - Baza 3 - Doi Băieţi - Tg. Cucu, iar traseul 13 invers”, a spus la rândul său Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al RATP.

Amânare de la 7 luni, la 5 ani

Tramvaiele 1 şi 13 au fost scoase de pe traseele lor iniţiale pe 7 septembrie 2006. A fost vorba de o deviere temporară a circulaţiei lor de pe strada Palat, determinată de înlocuirea şinelor de tramvai pe porţiunea A. Panu - Hotel Europa. Ulterior ele au revenit pe traseele iniţiale, dar aceasta până pe 10 aprilie 2007, când au fost deviate prin Tudor Vladimirescu, din cauza lucrărilor la pasajul subteran de la Hala Centrală. Tot atunci, din cauza suprapunerii cu traseele 1 şi 13 pe tronsonul Copou - Baza 3, traseul 8 a fost desfiinţat, la fel ca şi linia de autobuz 42. Interesant este faptul că această deviere era estimată pentru şapte luni, adică până în octombrie 2007. În realitate însă, a fost vorba de cinci ani!

Variantă de rezervă

În condiţiile în care amânarea începerii anului şcolar pentru data de 17 septembrie a căzut ca o mănuşă pentru şefii RATP, doar vremea nefavorabilă poate împiedica revenirea tramvaielor pe Copou începând cu această dată. „Întotdeauna avem o variantă de rezervă. Deşi este puţin probabil să nu putem încheia montarea şinei la Fundaţie până pe 17 septembrie, putem introduce autobuzele în locul tramvaielor”, spun oficialii RATP. Aceştia au precizat că nu este vorba de maşinile aduse recent din Olanda, ci de autobuzele existente în parcul RATP.

Revine ÅŸi traseul 8

Măsura readucerii traseelor 1 şi 13 prin Podu Roş are două avantaje. „Tramvaiele vor mai degreva traseul de autobuz 41, un traseu cu probleme pentru noi. Mulţi ieşeni vor să ajungă doar până în Podu Roş, aşa că aglomeraţia de pe traseul 41 se va mai atenua”, a mai spus Adrian Mihai. Un alt avantaj îl reprezintă reintroducerea traseului de tramvai 8. „Intenţionăm ca, odată încheiate lucrările de schimbare a liniei de tramvai în zona Elena Doamna – Bucşinescu, să reintroducem traseul 8 (Baza 3 - T. Vladimirescu - Triumf). De asemenea, va fi reintrodus şi traseul de autobuz 42”, spune Cristi Stoica, directorul adjunct al RATP Iaşi. O altă măsură se referă la scurtarea traseului 41B, care urmează să întoarcă la Triumf şi nu în Rond Agronomie.

Vor opera cu tramvaiele elveţiene

Şefii RATP intenţionează să mai amâne introducerea, pe traseele din oraş, a tramvaielor GT8 aduse anul acesta de la Augusburg. Astfel, pentru transportarea călătorilor pe Copou vor fi folosite tramvaiele de tip BE cumpărate în perioada 2008-2010 din Elveţia, retrase pe perioada verii. „Deocamdată nu sunt necesare alte capacităţi. Poate că odată cu începerea anului universitar vom fi nevoiţi să ne adaptăm unui flux crescut de călători”, au mai spus şefii RATP. (Tudor Damaschin)

Probleme la Fundaţie ?

După ce oficialii Primăriei au arătat cu degetul spre cei care lucrează la Fundaţie, sugerând că s-ar putea organiza mai bine, este rândul reprezentanţilor RATP să creadă că ar putea avea dificultăţi în montarea şinei înălţate în rond. „Putem termina lucrările mai devreme de două săptămâni. Aţi văzut însă vreun utilaj dat deoparte, astfel încât să avem front de lucru?”, afirmă Cristi Stoica, directorul tehnic al RATP.


http://www.evenimentul.ro/articol/-revi ... i-ani.html


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed 05 Sep 2012 08:46 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Autobuzele fara aer conditionat nu prind inceputul anului scolar

Afacerea autobuzelor fara aer conditionat, prezentate de municipalitate drept autocare de transport public, da din nou fiori autoritatilor • Sansele ca cele 20 de autobuze sa fie puse in circulatie inainte de inceperea anului scolar sunt minime

Livrarea autobuzelor din "mileniul" trecut, pentru care municipalitatea a alocat 1,6 milioane de lei, nu a fost finalizata. Doar prima serie de 10 autobuze olandeze DAF, din totalul de 20, a fost adusa pentru verificari in parcarea RATP de catre firma Transaccept din Barlad, administrata de Constantin Iacob. Afacerea de circa 1,6 milioane de lei este una adjudecata de un partener de afaceri al lui Vasile Puscasu, patronul Unistil, societatea privata de transport in comun care opereaza pe mai multe trasee din oras. Chiar daca cei de la primarie sustineau ca autobuzele vor fi in garajul RATP pana la inceputul anului scolar, acest lucru pare a fi o fantezie. Nici amanarea inceperii anului scolar pana pe data de 17 septembrie nu-i ajuta prea mult pe alesii locali. Potrivit reprezentantilor acestora, ultimele 10 autobuze nu au fost nici macar achizitionate. "Firma ne-a transmis ca s-a plecat deja la dealerul auto din afara tarii de unde ar trebui aduse autobuzele, acestea urmand sa ajunga in tara pana pe 8 septembrie", a precizat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al municipalitatii.

Primaria se da singura de gol

Cele 20 de autobuze ar urma sa fie puse in circulatie dupa indeplinirea mai multor proceduri birocratice, dar si dupa o serie de verificari si inregistrari ale masinilor. Astfel, nu se poate face receptia decat pe intregul lot, dupa verificarile tehnice si primirea unui aviz favorabil din partea Registrului Auto Roman, cand autobuzele ar trebui sa fie inmatriculate de primarie cu bani de la bugetul local. Ba mai mult, pentru a putea intra pe trasee, autobuzele trebuie date in folosinta catre RATP printr-o hotarare de plen, municipalitatea neavand licentiere de operator de transport public de persoane. Municipalitatea nu a infirmat faptul ca autobuzele vor ajunge cu intarziere la Iasi. "Pana pe 17 septembrie vom face tot posibilul ca aceste autobuze sa ajunga la strada", a precizat viceprimarul Mihai Chirica.


http://www.bzi.ro/autobuzele-fara-aer-c ... oto-312001


Attachments:
1.jpg
1.jpg [ 78.05 KiB | Viewed 12830 times ]
2.jpg
2.jpg [ 49.78 KiB | Viewed 12828 times ]
3.jpg
3.jpg [ 35.87 KiB | Viewed 12827 times ]
4.jpg
4.jpg [ 48.84 KiB | Viewed 12831 times ]
5.jpg
5.jpg [ 60.33 KiB | Viewed 12830 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 07 Sep 2012 08:23 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Autobuzele fara aer conditionat apar de luni pe strada

Prima serie de autobuze second-hand din mileniul trecut, achizitionate de municipalitate, ar urma sa iasa la strada de saptamana viitoare. Oficialii municipalitatii au decis sa nu mai astepte venirea celui de-al doilea lot de mijloace de transport in comun, furnizate de SC Transaccept Barlad. Primele zece autobuze DAF, aduse fara aer conditionat in habitaclul pasagerilor, ar urma sa fie bagate in circulatie incepand de luni, chiar daca initial se anuntase ca este nevoie de o hotarare de plen pentru predarea acestora catre RATP. "Nu inteleg de ce stau in garaj de doua saptamani, daca s-au facut verificarile. Voi cere sa se faca proces verbal de predare si gata. Urmatoarele zece autobuze vor ajunge in cateva zile, fiind deja pe drum", a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Traseele pentru cele 10 autobuze nu au fost inca stabilite. Primarul a sustinut ca transportul in comun va fi mai lejer pentru ieseni in viitorul apropiat. In ciuda intarzierilor de pe santierul din Fundatie, liniile provizorii de tramvai vor fi montate pana pe 17 septembrie. "S-au aprobat detaliile tehnice pentru liniile provizorii. In plus, pe un tronson de 140 de metri, linia de tramvai nu va fi reabilitata (n.r. intre Gavril Muzicescu si bulevardul Carol I), pentru ca se amana aceasta operatiune pentru momentul ulterior finalizarii pasajului. Nu putem face o cocoasa peste el. Trebuie sa asteptam finalizarea lui. Vor fi montate linii provizorii, adica eclise de 18 metri, care pot fi mutate pentru derularea lucrarilor, daca este necesar", a precizat primarul Gheorghe Nichita.


http://www.bzi.ro/autobuzele-fara-aer-c ... oto-312482


Attachments:
autobuze_20.jpg
autobuze_20.jpg [ 72.98 KiB | Viewed 12784 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat 15 Sep 2012 09:38 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Luni se reia circulaţia tramvaielor pe Copou şi prin Podu Roş

* alte modificări în transportul public constau în prelungirea traseelor 28 şi 42 * în total, începând de luni, vor ieşi la stradă 80 de autobuze, 72 de tramvaie şi 15 microbuze

Începutul de an şcolar coincide cu revenirea tramvaielor pe Copou. Şefii RATP şi-au luat toate măsurile pentru ca şina montată peste pasajul care se construieşte la Fundaţie să poată fi traversată de vagoanele RATP, ultimele probe fiind programate duminică. „Începând cu data de 17 septembrie se reia circulaţia tramvaielor 1 şi 13 pe itinerariile Copou - Tg. Cucu - Podu Roş -Tătăraşi - Tg. Cucu - Rond Copou (traseul 1), respectiv Copou -Tg. Cucu - Tătăraşi - Podu Roş - Tg. Cucu - Rond Copou (traseul 13)”, spune Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al RATP Iaşi.

Măsura readucerii traseelor 1 şi 13 prin Podu Roş are două avantaje. „Tramvaiele vor mai degreva traseul de autobuz 41, un traseu cu probleme pentru noi. Mulţi ieşeni vor să ajungă doar până în Podu Roş, aşa că aglomeraţia de pe traseul 41 se va mai atenua”, a mai spus Adrian Mihai. Un alt avantaj îl reprezintă reintroducerea traseului de tramvai 8, care va fi reactivat odată cu încheia lucrările de schimbare a liniei de tramvai în zona Elena Doamna - Bucşinescu.

Mai multe unităţi pe traseul 28

RATP anunÅ£ă ÅŸi alte modificări ale rutelor din orar. Astfel, traseul de autobuz 42 va fi prelungit conform itinerariului CUG I - Frigorifer - T.Vladimirescu - PiaÅ£a Eminescu - Rond Copou. De asemenea, microbuzele de pe traseul 28 vor fi înlocuite cu autobuze, care vor opera până în Rond Dacia în loc să mai întoarcă la PiaÅ£a ACB. „Suplimentarea unităţilor de transport pe traseul 28 va determinarea scăderea cu un minut a timpilor de aÅŸteptare în staÅ£ii”, mai spun oficialii regiei. AceÅŸtia roagă ÅŸoferii sa nu parcheze în vecinătatea liniilor de tramvai, maÅŸinile urmând a fi ridicate dacă proprietarii lor nu se conformează acestei solicitări


http://www.evenimentul.ro/articol/luni- ... u-ros.html


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 17 Sep 2012 06:50 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Noi amănunte incendiare ies la iveală în afacerea „autobuzelor cu aer condiţionat”
Patronul Unistil, demascat de un partener de afaceri

* reprezentanţii firmei prin intermediul căreia a fost adus în Iaşi primul lot de 10 autobuze susţin că patronul Unistil, Vasile Puşcaşu, a ştiut de licitaţie înainte ca aceasta să fie lansată

„Dacă ai cârlig unde trebuie, câştigi licitaţiile fără nici o problemă”.Afirmaţia îi aparţine reprezentantului firmei Auto Center Thomas GmbH, cu sediul în Elveţia, cea prin intermediul căreia patronul SC Unstil, Vasile Puşcaşu, a adus în Iaşi o parte din autobuzele cu aer condiţionat. Acesta susţine că dl Puşcaşu a ştiut de licitaţia organizată de municipalitate înainte de lansarea procedurilor, aranjamentele începând încă din luna mai. „A venit să vadă autobuzele de vreo trei ori. A făcut-o încă de la sfârşitul lunii mai, în condiţiile în care despre licitaţie s-a aflat public undeva prin luna iulie”, ne-a declarat acesta. Aşa se face că în caietul de sarcini aferent licitaţiei apar prevederi de genul celei conform căreia autobuzele trebuie echipate, printre altele, cu trapă, 3 uşi, rampă pentru persoane cu dizabilităţi, motor de 300 CP, căldură tip sirocco şi instalaţie de climatizare. „Chestia cu instalaţia de climatizare el a cerut-o. Ideea era să elimine alţi ofertanţi, lucru care s-a şi întâmplat”, a mai spus partenerul d-lui Puşcaşu (n.r. - deşi a oferit un preţ mai mic, a doua firmă participantă la licitaţie a fost descalificată tocmai pentru că nu putea aduce autobuze cu aer condiţionat).

Maşini cumpărate cu 13.000 de euro şi vândute cu 18.000

Sigur de faptul că municipalitatea îi va încredinţa contractul, lucru logic şi pe considerentul că Vasile Puşcaşu este cumătru cu unul dintre viceprimarii Iaşului, patronul Unistil bate palma cu firma Auto Center Thomas GmbH. „Luând în considerare condiţiile de vânzare convenite pe 01.06.2012 între subsemnatul şi firma dvs, suntem de acord să cumpărăm 20 autobuze DAF SB 250, fabricate în 1998, la preţul de 13.000 euro bucata”, se arată într-un act emis de SC Transaccept, dar ştampilat de Unistil! „Transaccept este firma paravan. De altfel, Constantin Iacob, cel care apare ca administrator al firmei, lucrează cu contract la Unstil”, mai spun cei de la Auto Center.

Detaliile înţelegerii stipulate în adresa nr. 2012001 prevăd ca livrarea să se facă cel târziu pe 30.07.2012. Pentru 20 maşini, Auto Center Thomas GmbH va încasa 260.000 euro, plata făcându-se după livrarea autobuzelor. La rândul lor, cei de la Transaccept trebuie să achite până pe 04.06.2012 un avans de 20.000 euro. Au făcut-o, dar după 4 iunie, plătind 10.000 de euro. O altă plată, de această dată de 120.000 euro, este efectuată pe 20 iulie 2012, sumă care urma să acopere facturile 1211008-1211014, 1211016 şi 1211020-1211022. Cu alte cuvinte, aceasta a fost plata pentru primul lot de 10 maşini aduse în Iaşi.

I-a driblat pe elveţieni

Cei de la Auto Center Thomas GmbH nu au mai văzut însă alţi bani. Motivul se subînţelege. „Al doilea lot nu l-au mai luat prin noi. Au văzut de unde au fost aduse şi s-au înţeles cu olandezii. Pentru fiecare din celelalte 10 maşini s-a plătit 9.000 euro”, mai spun elveţienii. Nerespectarea înţelegerii iniţiale i-a adus lui Puşcaşu o economie de 40.000 euro şi un „capac” total de 140.000 euro. Aceasta pentru că Primăria a achitat 1,59 milioane lei, undeva în jurul valorii de 360.000 de euro, pentru o marfă cumpărată de Unistil cu 220.000. Evident, au mai fost cheltuieli cu transportul, însă şi „compensaţii” cu bonuri de motorină, ceea ce ne face să aproximăm la 130.000 profitul lui Puşcaşu.

Încă 20 de maşini, prin aceeaşi metodă

Partenerii de la Auto Center Thomas GmbH susţin că nu sunt „ţepuiţi” pentru prima dată de Puşcaşu. „În 2006 a avut cu noi un contract de 600.000 euro. Nu ne-a mai plătit 248.000 euro, pe motiv că i-am dat alte autobuze. Dacă marfa nu a fost bună, atunci de a mai luat-o?”, se întreabă reprezentanţii Auto Center Thomas GmbH. O altă afirmaţie interesantă a acestora se referă la intenţia municipalităţii de a cumpăra alte 20 de maşini. „A spus că o să mai lucrăm împreună, că în toamnă Primăria Iaşi va mai lua 20-30 de maşini”, spun elveţienii. Informaţia este confirmată de surse din interiorul garajului RATP.„Când au adus ultimele 10 DAF-uri, şoferii vorbeau de faptul că în toamnă vor mai apărea 20 de maşini”, spune unul dintre angajaţi. (Dan Constantinescu)

Plecaţi după maşini, cu mâncare rămasă de la nunţi

Ca un element de culoare în toată această poveste, se pare că dl Puşcaşu s-a zgârcit şi în ceea ce priveşte diurna şoferilor trimişi să aducă maşinile în Iaşi. „Ceea ce aţi publicat prima dată, cum că oamenii au flămânzit pe drum, este corectă. Li s-au dat pachete de la Motelul Bucium, cu mâncare rămasă de la nunţi. În schimb, la al doilea transport, s-a milostivit să le dea băieţilor o noapte de cazare”, mai spun partenerii Unistil.


http://www.evenimentul.ro/articol/-patr ... aceri.html


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 17 Sep 2012 06:55 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Pe unde circulam? RATP a stabilit rutele finale de transport

Reteaua de transport in comun a fost modificata pe mai multe trasee din cauza santierelor deschise in oras

Odata cu inceperea noului an scolar, oficialii regiei locale de transport in comun au fost nevoiti sa refaca reteaua de circulatie din cauza numeroaselor santiere deschise in cele mai importante artere din oras. Toate rutele pentru transportul public a celor doua firme care activeaza in municipiul Iasi au, incepand de astazi, o serie de modificari. Cele mai importante dintre acestea constau in aparitia unor trasee noi, modificarea unor trasee deja existente, dar si suplimentarea cu diferite mijloace de transport a tuturor rutelor pentru a acoperi fluxul de elevi care vor circula prin oras.

Poate cea mai importanta schimbare in reteaua locala de transport este reintroducerea tramvaielor pe bulevardul Carol I. In cursul zilei de ieri, oficialii regiei locale au efectuat ultimele teste la calea de rulare a tramvaielor peste viitorul pasaj subteran din fundatie. Primul tramvai a fost testat la orele dupa-amiezii si, in urma verificarilor, acesta a circulat in conditii optime pentru transportul calatorilor care a fost redeschis publicului duminica incepand cu ora 20.00. "Amplasamentul ne-a fost predat ieri (sambata - n.r.) dupa ora 15.00. Am continuat si astazi cu turnarea de piatra sparta, cu montarea liniei si fixarea retelei de fir contact. Tocmai am finalizat si probele cu un vagon, astfel incat sa ne convingem ca ceea ce am realizat aici e o lucrare sigura. De maine, se va circula cu tramvaiul 1 si 13 pe vechile itinerarii de acum 5 ani", explica Adrian Mihai, sef Birou Relatii Publice in cadrul RATP Iasi.

Au aparut trasee noi

RATP Iasi anunta urmatoarele modificari în circulatia mijloacelor de transport, începînd cu data de 17 septembrie: Se reia circulatia tramvaielor 1 si 13 pe itinerariile: Traseul 1 – Copou – Targu Cucu – Podu Ros – Tatarasi – Targu Cucu – Rond Copou; Traseul 13 – Copou – Targu Cucu – Tatarasi – Podu Ros - Targu Cucu – Rond Copou. De asemenea, se prelungeste traseul de autobuz 42 conform itinerariului: CUG I – Frigorifer – Tudor Vladimirescu – Piata Eminescu – Rond Copou. In plus, se înlocuiesc microbuzele de pe traseul 28 cu autobuze, se suplimenteaza numarul acestora si se anuleaza traseul 28 barat . Itinerariul traseului 28 va fi urmatorul : Rond Dacia – Piata A.c.B. – Mircea cel Batrîn – Podu Ros - Piata Eminescu - Triumf . "Pentru a asigura buna circulatie a tramvaielor pe tronsonul Hotel Europa - Podu Ros, rugam soferii sa nu parcheze în vecinatatea liniilor de tramvai", solicita Maricel Gherca, directorul general al RATP Iasi. In legatura cu noile achizitii ale municipalitatii, cele 20 de autobuzele DAF primite recent de RATP vor circula pe traseele 42, 43 si 46.

Avand in vedere ca pe multe intersectii se circula anevoios din cauza restrictiilor impuse de lucrarile pe santiere, specialistii recomanda iesenilor sa apeleze la transportul cu tramvaiul, mijloace de transport pregatite pentru transportul elevilor. "Suntem pregatiti pentru transportul elevilor si chiar le sugeram parintilor sa apeleze la transportul public electric, care cu siguranta ca va asigura un transport mult mai rapid al acestora spre Copou", mai spune Adrian Mihai.


http://www.bzi.ro/pe-unde-circulam-ratp ... deo-314428


Attachments:
test_linie_tramvai_fundatie0009.jpg
test_linie_tramvai_fundatie0009.jpg [ 107.53 KiB | Viewed 12644 times ]
test_linie_tramvai_fundatie0020.jpg
test_linie_tramvai_fundatie0020.jpg [ 92.44 KiB | Viewed 12647 times ]
test_linie_tramvai_fundatie0023.jpg
test_linie_tramvai_fundatie0023.jpg [ 80.2 KiB | Viewed 12645 times ]
test_linie_tramvai_fundatie0036.jpg
test_linie_tramvai_fundatie0036.jpg [ 76.77 KiB | Viewed 12646 times ]
test_linie_tramvai_fundatie0039.jpg
test_linie_tramvai_fundatie0039.jpg [ 110.43 KiB | Viewed 12644 times ]
test_linie_tramvai_fundatie0053.jpg
test_linie_tramvai_fundatie0053.jpg [ 85.41 KiB | Viewed 12644 times ]
test_linie_tramvai_fundatie0062.jpg
test_linie_tramvai_fundatie0062.jpg [ 97.82 KiB | Viewed 12646 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 17 Sep 2012 06:56 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Planificare trasee si orare.

http://www.ratp-iasi.ro/planif.html


Attachments:
planif2.jpg
planif2.jpg [ 303.18 KiB | Viewed 12645 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 17 Sep 2012 07:02 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Au revenit tramvaiele pe traseul Centru - Podu-Ros

Inaintea redeschiderii oficiale, luni, a traseului tramvaiului 1 via Piata Palatului - Podu-Ros, pe parcursul zilei de duminica doua asemenea vehicule s-au plimbat intre Tg. Cucu si Baza 3, testand linia nou-inlocuita si conditiile de trafic.

Circuland fara numere de traseu si fara pasageri, vatmanii celor doua vagoane par sa fi intampinat dificultati doar in zona Podu-Ros, unde, pana acum, cei care asteptau la semafor pentru a vira la stanga pe Splai Bahlui ocupau spatiul ambelor linii.

In lipsa tramvaielor, celelalte doua benzi dintre refugii au fost rezervate autovehiculelor care merg spre centrul orasului, respectiv celor care vin pe Bd. Dimitrie Mangeron si vireaza stanga, peste pod.

Ramane de vazut ce solutie vor alege cei de la Primarie, pentru ca, se stie, in orele de varf din timpul saptamanii circulatia in aceasta intersectie este de-a dreptul infernala.


http://www.ziaruldeiasi.ro/local/au-rev ... deo~ni8tc4


Attachments:
img_7900_.jpg
img_7900_.jpg [ 154.5 KiB | Viewed 12642 times ]
img_7907_.jpg
img_7907_.jpg [ 122.76 KiB | Viewed 12644 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed 19 Dec 2012 07:23 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Autobuz pentru elevii din Galata

Municipalitatea a aprobat alocarea unui autobuz pentru 30 de copii din municipiu, care nu mai puteau ajunge la scoala. Mutarea lor de la o scoala din Galata la una din Frumoasa i-a fortat pe copii sa se descurce singuri cu mersul la scoala, pana in prezent, fara a avea in zona un mijloc de transport in comun. Scoala Gimnaziala "Titu Maiorescu" (structura "Tudor Arghezi"), situata pe soseaua Iasi – Voinesti a fost desfiintata, copiii fiind transferati la Scoala Gimnaziala "Alecu Russo" situata în Cartierul Frumoasa, strada Libertatii, nr. 24. Potrivit unei petitii semnate de parintii celor 30 de elevi, acestia nu pot suporta costurile aferente transportului copiilor de la domiciliu la scoala, pe o distanta de 7 km. Potrivit proiectului de hotarare discutat ieri in plenul Consiliului Local, pe segmentul Scoala Gimnaziala "Titu Maiorescu", situata pe soseaua Iasi – Voinesti, nr. 26 si soseaua Nicolina, nu era asigurat serviciul de transport public local prin curse regulate. Pe viitor, transportul va fi asigurat de catre Regia Autonoma de Transport Public si decontat de muncipalitate, dupa urmatorul program: "pe intervalul vineri, prima cursa va fi programata la ora 7.00, de pe soseaua Iasi – Voinesti pâna la Scoala "Alecu Russo", strada Libertatii nr. 24, cursa a doua fiind programata pentru ora 13,00, de la Scoala "Alecu Russo", la Scoala "Titu Maiorescu".


http://www.bzi.ro/autobuz-pentru-elevii ... ata-334128


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 01 Mar 2013 21:15 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Primaria Iasi baga RATP in insolventa

Din acest an, primaria va baga regia de transport in insolventa • In locul acesteia, va fi infiintata o alta societate ce urmeaza a prelua doar activele regiei • Culmea, cu RATP plin de datorii, consilierii locali au aprobat ieri majorarea tarifelor la transportul public

Soarta Regiei Autonome de Transport Public a fost batuta in cuie. Cu un picior in groapa din cauza datoriilor, viitorul regiei era sumbru. Consilierii locali au majorat ieri tarifele la bilete si abonamente. Ocazie cu care s-a vorbit pentru prima data fatis despre viitorul regiei. Cel mai probabil, 2013 va fi anul in care RATP va intra in insolventa. Chiar sefii regiei de transport au recunoscut ca operatorul are probleme grave.

"Urmeaza ca in viitorul mai mult sau mai putin apropiat, municipalitatea sa infiinteze o noua societate de transport public. RATP va ramane cu o parte din activitatea de transport public, dar va intra in insolventa. Noua societate va actiona pur si simplu ca un nou operator. Este foarte posibil ca acest lucru sa se intample inca din 2013", a declarat directorul Marcel Gherca. Problemele regiei erau insa mult mai vechi. Inca din februarie 2007, cand RATP a preluat SC Autobuzul SA, au inceput problemele. La acea vreme, regia a preluat toate activele, respectiv tramvaie, troleibuze, autobuze, microbuze, o scoala de soferi, laboratorul de testare psihologica, activitati de restaurare vagoane de epoca, inchirieri mijloace de transport, dar si o statie ITP. Inainte de a baga RATP in insolventa, municipalitatea a anuntat ca vor fi achizitionate inca 50 de autobuze second hand. Asta, dupa ce anul trecut au fost cumparate 20 de mijloace de transport vechi de tip DAF din Olanda, fabricate inainte de anul 2000.

Majorari de tarife

Culmea, Consiliul Local Iasi a aprobat ieri majorarea tarifelor la biletele si abonamentele RATP. "Modificarea va intra in vigoare incepand cu data de 11 martie", a precizat directorul RATP, Marcel Gherca. Pretul unui bilet cu o calatorie va costa 2 lei, cu doua calatorii 4 lei, iar setul de 10 calatorii va costa 19 lei. Abonamentele lunare pe o linie, respectiv doua linii vor costa 75, respectiv 90 lei, in timp ce abonamentul liber la purtator pentru 30 de zile se va putea achizitiona pentru 200 de lei. Totodata, abonamentul liber pe o zi va costa 8 lei. Abonamentul de doua saptamani pe o linie, respectiv doua, va costa, incepand cu data de 11 martie, 38, respectiv 45 de lei. Abonamentul pe toate liniile, valabil 2 saptamani, va costa 60 de lei. Regia a mai stabilit ca abonamentul liber la purtator, emis doar electronic, va costa 4 lei si va fi valabil 90 de minute, nu 60 de minute, asa cum a fost initial propus.


http://www.bzi.ro/primaria-iasi-baga-ra ... nta-348596


Attachments:
garaj_RATP.jpg
garaj_RATP.jpg [ 136.08 KiB | Viewed 11632 times ]
Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon 11 Mar 2013 20:01 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Chiar daca locul Iasului printre orasele Europei civilizate era de necontestat, sfarsitul secolului al XIX-lea a adus confirmarea apartenentei la elita europeana si chiar a lumii intregi, orasul urmand sa beneficieze de noile elemente ale modernitatii: iluminatul electric si transportul public cu tramvaiul electric.

In anul 1897 municipalitatea ieseana a organizat doua importante licitatii, pentru concesionarea iluminatului electric, respectiv a transportului cu tramvaiul electric, ambele fiind castigate de catre firma Allgemeine Elektrizitäts-Gesellschaft (AEG) din Berlin.

Pe data de 25 februarie / 9 martie 1898 regele Carol I a promulgat Legea 713 pentru concesionarea tramvaiului din Iasi catre firma AEG pe termen de 40 de ani, ce reprezinta practic actul de nastere a tramvaiului iesean si a transportului public modern in orasul nostru.

Lucrarile de constructie au inceput in acelasi an, iar la 1 martie 1900 a fost data in exploatare prima linie, de la Gara pana la Hala centrala.
Sarbatorim, asadar, ca in fiecare an in aceasta zi de 9 martie, batranul tramvai iesean, ramas, insa, la moda si dupa cei 115 ani ai sai si avand viitorul asigurat pentru mult timp de acum inainte, alaturi de tramvaiele celorlalte orase europene si ale lumii, printre care am ales sa ramanem mai departe, utilizand un mijloc de transport public modern, rapid si sigur.

La multi ani, dragul nostru tramvai!


http://www.ratp-iasi.ro
Materiale: Radu Czech.


Attachments:
tramvai_aeg_1900.jpg
tramvai_aeg_1900.jpg [ 103.38 KiB | Viewed 10453 times ]
legea_713.jpg
legea_713.jpg [ 73.7 KiB | Viewed 10453 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 11 Mar 2013 20:03 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Tramvaiul din Iaşi a împlinit 115 ani

Tramvaiul de la Iaşi a împlinit în acest weekend 115 ani! În depoul Regiei Autonome de Transport Public stau mărturie acelor vremuri două vagoane de epocă din 1900 şi 1959, restaurate după o muncă migăloasă. Este vorba despre un AEG adus din Berlin, primul care a circulat în Iaşi pe traseul Gară-Hala Centrală şi despre un vagon produs la Întreprinderea de Transport Bucureşti care a fost pus în funcţiune în 1959 şi restras din circulaţie după aproape patru decenii

Mândria depoului RATP Iaşi nu o reprezintă vreun mijloc de transport în comun de ultimă generaţie, ci bătrânul tramvai AEG, un vagon cu 18 locuri pe scaune, primul care a circulat pe străzile din Iaşi. A fost dat în folosinţă în martie 1898, când Regele Carol I a promulgat o lege pentru concesionarea tramvaiului din Iaşi către firma AEG din Berlin. Transportul electric a avut peripeţii chiar la 5 zile de la inaugurare.

Veteranul transportului public le-a dat bătăi de cap şi vatmanilor. Neavând o cabină, aceştia trebuiau să stea în frig, iar din cauza vântului şi a prafului, majoritatea au avut probleme la ochi şi urechi. Medicul şef al oraşului de atunci a cerut ca balcoanele unde stăteau vatmanii să fie

închise. Chiar şi în aceste condiţii, Iaşul era fruntaş pe ţară cu 17 kilometri de cale de rulare.

O altă bijuterie pe şine aflată în depoul RATP Iaşi este şi vagonul ITB produs în Capitală şi pus în funcţiune în 1959. În anii '90 acest model a fost retras din circulaţie, dar unii vatmani îşi amintesc cu drag de zilele în care le conduceau.

La restaurarea acestor două vagoane de epocă, specialiştii au lucrat sute de ore.

Reprezentanţii Regiei de Transport Public din Iaşi doresc să înfiinţeze un muzeu al tramvaiului.

În prezent, în Iaşi sunt 150 de tramvaie care circulă pe 9 trasee.


http://www.digi24.ro/stire/Tramvaiul-di ... -ani_86764


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 29 Mar 2013 09:56 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Nichita vrea sa scoata din oras autobuzele de la Unistil

Operatorul privat care detine mai multe trasee de transport public in Iasi a fost dur contestat de autoritatile locale din cauza serviciilor de proasta calitate • Primarul Nichita vorbeste despre evaziunea fiscala de la Unistil si a precizat ca, treptat, toate traseele din oras vor fi ocupate de viitoarea companie de transport public in care se va transforma RATP

Dupa valul de reclamatii venite din partea cetatenilor, acum si edilii locali au acuzat operatorul privat de calitatea proasta a masinilor folosite pentru transportul iesenilor. Acestia au cerut ca, in cazul in care Unistil nu va imbunatati calitatea serviciilor, RATP-ul sa preia toate traseele din oras. "Am avut neplacuta ocazie de a calatori cu mijloacele de transport public ale operatorul privat Unistil, ce detine mai multe trasee in oras. Aceste autobuze nu indeplinesc nici macar conditiile tehnice pentru a face transport public, dar sa mai ofere conditii care sa satisfaca clientii. Daca tot se cumpara autobuze, as vrea ca, cel putin pe traseul 6, sa fie puse mijloacele de transport ale RATP, deoarece pe acest traseu sunt implicate cel putin doua licee cu peste 600 de elevi", a declarat consilierul local Gabriel Grigore.

Edilul din Palatul Roznovanu a atras chiar atentia asupra unei evaziuni fiscale care s-ar comite in activitatea financiar-contabila de la Unistil. "Sunt multi cei care sunt nemultumiti de calitatea serviciilor oferite de Unistil si ar trebui sa am o discutie transanta cu patronul societatii. Aud ca este vorba si despre o evaziune fiscala destul de mare acolo. Faptul ca avem un contract cu Unistil e pentru ca nu avem o capacitate suficienta de mijloace de transport. Cele 40 de autobuze pe care vrem sa le achizitionam tot nu vor ajunge pentru acoperirea traseelor. Vrem ca, treptat, prin noua societate care va prelua transportul public, sa ocupam toate traseele din Iasi", a declarat primarul Gheroghe Nichita.

Patronul Unistil spune ca masinile sunt de calitate

Firma Unistil activeaza in Iasi pe sase trasee cu 43 de autobuze si 6 microbuze scoase zilnic la strada. Patronul operatorului privat precizeaza ca mijloacele de transport pe care le detine sunt fabricate dupa anul 2000 si sunt in stare buna de functionare, ba chiar sunt dotate cu imbunatatiri care nu se gasesc la masinile RATP-ului.

"Nu are cum sa stie domnul primar despre ceea ce se intampla la Unistil, poate s-a inteles gresit sau s-a referit la altceva. In legatura cu partea tehnica a mijloacelor de transport, acestea sunt verificate constant la RAR. Poate sunt cazuri cand autobuzele sunt murdare din cauza conditiilor externe, iar ele pot parea invechite, insa mai toate mijloacele de transport sunt fabricate dupa anul 2000, au instalatie de incalzire si alte imbunatatiri. Este adevarat ca pe traseul 6 intampinam unele dificultati la orele de varf din cauza aglomeratiei, apar blocaje in trafic, dar ele afecteaza intreaga circulatie auto. Oricum, noi intentionam sa achizitionam mijloace de transport mai performante", explica Vasile Puscasu, patronul Unistil.


http://www.bzi.ro/nichita-vrea-sa-scoat ... til-355114


Attachments:
unistil.jpg
unistil.jpg [ 118.91 KiB | Viewed 11424 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 05 Jul 2013 09:04 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
Momentul ZERO în transportul public: UN FIASCO SAU REVOLUŢIE ADEVĂRATĂ?

Printr-o simplă ridicare de mână, consilierii locali au decis trecerea a 150 milioane de lei în categoria „arieratelor nerecuperabile”. Altfel spus, sumele datorate de RATP statului român nu vor mai fi încasate niciodată.

Regia de transport va intra în faliment, iar nou-înfiinţata societate comercială vrea să aducă mijloace de transport electric pe bani europeni.

Îngropaţi în datorii

Regia Autonomă de Transport Public (RATP) Iaşi este doar una dintr-un şir de entităţi aflate în subordinea municipalităţii care intră în faliment având datorii de ordinul milioanelor de euro. După Politehnica Iaşi şi CET, urmează ca şi RATP să ajungă un nume de dosar pe masa judecătorului sindic. „Principala problemă a fost cea legată de accesorii, adică de dobânzi şi de penalităţi. Am acumulat datorii istorice, la care s-au adăugat aceste accesorii. Din cele circa 150 de milioane de lei, doar o treime o reprezintă datoriile efective”, a explicat Maricel Ghercă, directorul RATP.

Pierderi lunare

Achitarea datoriilor către stat este, practic, imposibilă. Regia ieşeană de transport înregistrează pierderi din exploatare, adică sumele încasate sunt mai mici decât costurile reale ale prestării serviciului. În plus, datoriile actuale depăşesc de două ori valoarea întregului patrimoniu al regiei. Potrivit lui Maricel Ghercă, costurile lunare de funcţionare ale RATP sunt de 7,6 milioane de lei, iar din bilete şi abonamente se încasează doar aproximativ 4,2 milioane. Diferenţa ar urma să fie acoperită din subvenţii, dar sumele virate de administraţia locală nu au fost niciodată suficiente. Aşa se face că RATP înregistrează lunar pierderi din exploatare de 700.000 de lei.

Activele, pe altă firmă

Consilierii locali au aprobat la sfârşitul săptămânii trecute înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni, care să poarte numele de „Compania de transport public”. Aceasta va prelua o parte din activele RATP, astfel încât regia să rămână doar cu câteva tramvaie şi autobuze uzate, dar cu toate datoriile. „Se va decide în perioada următoare care sunt activele pe care le vom preda. În primul rând sunt bunurile din domeniul public, adică liniile, reţelele, staţiile de redresare, autobuzele din proiectul Arhimede şi unele tramvaie”, a explicat Maricel Ghercă. Pe lângă active, Compania de transport public va prelua şi o parte din cei 1.390 de angajaţi ai RATP.

Bani UE pentru tramvaie

Nou înfiinţata Companie de Transport Public va avea cazier fiscal curat, pentru că toate datoriile vor rămâne la RATP. În acest mod se speră ca în câţiva ani prin Iaşi să circule tramvaie moderne, cumpărate pe bani europeni. „Exerciţiul financiar 2014 - 2020 prevede fonduri pentru achiziţia de material rulant, adică inclusiv de tramvaie şi troleibuze. Cu o societate curată, fără datorii, ai şanse mai mari să obţii astfel de finanţare. Este posibil ca unul dintre criteriile pentru eligibilitatea finanţării să fie tocmai lipsa datoriilor”, a declarat Maricel Ghercă, directorul RATP Iaşi.

Inaugurare cu pompă

Ca viitoare achiziÅ£ii, sunt vizate în principal tramvaiele modernizate de Remar PaÅŸcani. Prototipul, un GT 4 modernizat a fost finalizat anul trecut ÅŸi a fost omologat în primăvară. De câteva zile tramvaiul circulă deja pe străzile IaÅŸului, iar edilii sunt interesaÅ£i ÅŸi de reacÅ£ia populaÅ£iei faÅ£ă de noul mijloc de transport. „Modernizarea tramvaiului existent deja la stradă nu ne-a costat pe noi nimic, cheltuielile au fost suportate de Remar. ÃŽn total, costurile de modernizare s-au ridicat la 500.000 de euro. După această perioadă, ÅŸi cei de la Remar ÅŸi-au optimizat costurile ÅŸi vor putea moderniza tramvaiele cu 350-380.000 de euro”, a adăugat Maricel Ghercă.

Transportul electric, prioritar

Actualul RATP are la stradă, în acest moment, 80 de tramvaie zilnic, ceea ce înseamnă că pentru modernizarea întregului parc ar fi nevoie de o sumă cuprinsă între 28 şi 40 de milioane de euro. Preţul unui tramvai nou variază între 1 şi 2,7 milioane de euro, sume de câteva ori mai mari decât cele percepute de fabrica din Paşcani pentru modernizare. „Ca principiu, se pot cumpăra şi troleibuze. Avem stâlpii, trebuie schimbate doar firele”, a susţinut Ghercă. Varianta achiziţionării de autobuze nu este total exclusă, dar prioritar va fi transportul electric. „Sunt mai multe motive. Un tramvai poate transporta şi 300 de călători, pe când un autobuz are o capacitate de câteva zeci de persoane. Apoi, Uniunea Europeană finanţează transportul electric, ecologic, deci este vorba şi despre sursa de finanţare a achiziţiilor”, a explicat Maricel Ghercă. Preţul unui autobuz variază între 100.000 şi 150.000 de euro, în funcţie de dotări, dar trebuie menţionat că înlocuirea tramvaielor 1 şi 13 cu autobuze a mărit costurile RATP cu 20%.

RATP, condusă spre faliment

Dacă noua Companie de transport public va încerca să obÅ£ină finanÅ£are pentru achiziÅ£ia de mijloace de transport, RATP va intra în faliment. Fiind regie autonomă, instituÅ£ia are un regim special ÅŸi, ca principiu, nu este prevăzută în legislaÅ£ia privind insolvenÅ£ele. „Dacă nu se va accepta insolvenÅ£a ca regie, ne vom transforma în societate comercială ÅŸi vom cere ulterior insolvenÅ£a”, a explicat Ghercă. După intrarea în insolvenÅ£ă va urma intrarea în faliment, ceea ce implică vânzarea activelor deÅ£inute pentru acoperirea datoriilor. Până atunci însă, activele de valoare vor fi mutate pe Compania de transport public, iar creditorii nu vor mai primi niciun ban.

Proiectat de trei ori

Tramvaiul modernizat este un GT4 M, fabricat în 1972 ÅŸi a fost cumpărat în 1997 din Stuttgart. Prototipul realizat de Remar nu mai are însă aproape nimic în comun cu vechiul tramvai, pornind de la aspectul aerodinamic, ÅŸi terminând cu elementele de siguranÅ£ă în trafic. Până a ajunge la actuala formă, tramvaiul a fost reproiectat de trei ori de specialiÅŸtii de la Remar. Potrivit datelor tehnice, tramvaiul atinge o viteză de 60 km/h, ÅŸi are 18 metri lungime. CântăreÅŸte 20 de tone, are 29 de locuri pe scaune ÅŸi poate transporta în picioare 102 pasageri. Anul trecut au început la RATP reglajele software pentru echipamentele de frânare. După o perioadă de testare, vagonul modernizat a fost omologat de Autoritatea Feroviară Română (AFER). Printre dotări, se numără uÅŸile automate, sistemul de supraveghere video, sistemul audio, aerul condiÅ£ionat. Oglinzile retrovizoare au fost înlocuite cu camere video, iar vatmanul primeÅŸte informaÅ£iile pe un monitor. Tramvaiul are ÅŸi un tablou de diagnoză automată, cu transmisie la sol. Altfel spus, dacă apar probleme în funcÅ£ionarea normală a vehiculului, datele respective sunt transmise automat ÅŸi la dispecerat. Designul tramvaiului ÅŸi 70% din echipamente sunt româneÅŸti, ceea ce duce la scăderea preÅ£ului final de modernizare.


http://www.7est.ro/acasa0/item/2486-mom ... arata.html


Attachments:
tramvai REMAR.jpg
tramvai REMAR.jpg [ 71.9 KiB | Viewed 11025 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 09 Aug 2013 09:29 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56069
La Iasi se aduc alte autobuze second hand

Municipalitatea ieseana a deschis o noua licitatie pentru a cumparara un lot de 40 de autobuze la mana a doua. Valoarea achizitiei a fost estimata la aproape 4.5 milioane de lei, ceea ce inseamna ca pretul unui autobuz va fi asemanator ca si in licitatia suspecta, organizata anul trecut, in urma careia edilii au cumparat autobuze DAF la mana a doua, la un suprapret, de la o firma fantoma asociata cu Unistil, singurul concurent al RATP-ului.

Aceasta achizitie are loc la putin timp dupa ce Primaria Iasi a terminat de platit leasingul pentru cele 50 de autobuze MAZ, cumparate la un pret dublu fata de cel al pietei, cheltuielile ajungand la aproape 12 milioane de euro. Municipalitatea si-a anuntat intentia de a cumpara alte 50 de autobuze second-hand in acest an.


http://www.bzi.ro/la-iasi-se-aduc-alte- ... and-382142


Attachments:
autobuze.jpg
autobuze.jpg [ 151.21 KiB | Viewed 10658 times ]
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 381 posts ]  Go to page Previous  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Next

All times are UTC + 3 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group