TTT (Transport-Travel-Tourism)

Silviu Sîntea's page
It is currently Thu 28 Mar 2024 16:36

All times are UTC + 3 hours




Post new topic Reply to topic  [ 38 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
PostPosted: Thu 25 Sep 2008 21:39 
Offline
User avatar

Joined: Tue 23 Oct 2007 13:53
Posts: 233
Location: Bucuresti (Vest), Drumul Taberei
De ceva timp discutam de acele afisaje electronice care se vor afla in fiecare statie de metrou. Nu vom mai intra in detalii legate de acestea, ci doar un aspect surprinzator dar care este absolut adevarat.

Am avut sansa sa discut cu o persoana din compania care se ocupa de implementarea sistemului de informare: Mon(o)poly Media. Din informatiile pe care le am strans am construit un mic scenariu. In primul rand, sa dezvaluim cine se afla cu adevarat in spatele afisajelor electronice: televiziunea Mon(o)poly (apartinand grupului Monopoly Media la care are actiuni si Asociatia salariatilor Petrom, deci probabil si dl. Patriciu). Dansii se pare ca au exclusivitatea la instalarea si configurarea intregului sistem de afisaje.

Cine este Mon(o)poly Media? Daca cunoasteti supermarket-urile si hypermarket-urile din Bucuresti probabil ati observat acele afisaje uriase montate in magazinele C*rrefour spre exemplu. Pe acele afisaje se poate observa un sistem de informare ce se aseamana cu formatul de la Re*litatea TV (benzi de text sau sistem info-text). Sunt introduse in cam 30% din timp mici fragmente de divertisment (tip camera ascunsa), 60% reclame pentru diferite produse dar mai ales servicii, 10% informatii despre hypermarket.

Compania Mon(o)poly Media se pare ca detine una dintre cele mai profitabile cote de piata in domeniul mass-media si in special mass-media specializate. Investitiile sunt minime pentru instalarea intr-o locatie (sub costurile chiar ale unui post ca Zer(o) TV) iar profitul este substantial. Aparatura lor este din ce am inteles, destul de simplista. In aceasta toamna insa Mon(o)poly Media se pregateste sa lanseze sistemul de informare de la Metrorex conceput si utilat de catre companie in aceasta vara. Cand vor avea loc lucrari importante si testari ale sistemului? se pare ca in luna octombrie.

Ce consider ca inseamna toate astea?
- Acel mult laudat sistem de informare are sanse substantial reduse de a oferi informatii in timp util si bine plasate.
- Sistemul va oferi multe reclame si va deveni destul de enervant datorita faptului ca va fi agresiv atat vizual cat si auditiv.
- Costurile sistemului au fost destul de importante dar Metrorex nu a contribuit financiar atat de mult pe cat a lasat sa se inteleaga la acest mare pas "spre bine".
- Afisajele au fost cumparate si introduse de catre Mon(o)poly Media si nu de Metrorex. Metrorex cel mult a stabilit locul de montare si eventual a comandat clipuri si materiale de informare ce vor aparea pe acel sistem de informare.
- Vom avea probabil un sistem mai bine pus la punct decat daca ar fi provenit de la cUTI.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 25 Sep 2008 22:21 
Sistemul este prezent din ce am vazut in hypermarket-urile:

Carrefour, Cora

Restaurantele McDonalds, KFC, Spring Time

In toate aceste locatii in afara reclamelor sunt prezente si clipuri publicitare ale locatiilor unde sunt amplasate ecranele. La metrou acel timp ma gandesc ca ar putea fi folosit pentru a afisa intervalele trenurilor macar, ca sa nu vorbim de afisarea timpului cat mai este pana la urmatorul tren deoarece asta inseamna alte tehnologii.

Daca vor avea doar scop publicitar 100% va fi o mare dezamagire pentru ca din cauza pozitiei in multe statii cu peron central dupa jumatatea peronului nu se mai vad actualele ceasuri care in situatia asta vor ramane.
Totusi sa vedem ce se va intampla si cu mult laudatul nou sistem de ceasuri pe care l-am anuntat in topicul de stiri cu cca 2 saptamani inainte de a aparea primele display-uri in statia Piata Unirii 2.

Daca totusi scopul este pur publicitar de ce au fost oprite sistemele de pe M4?

Cu acest post va spun ca Magistrala 2 este terminata in afara statiei Depoul IMGB
Astazi la Piata Romana sistemul era functional dar multe ecrane erau inchise
Ecranele s-au montat si in statia Gorjului iar 4 dintre monitoarele peronului nou au o pozitie foarte ciudata si prevad multe cabluri suspendate in aer...


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 25 Sep 2008 22:32 
Offline
User avatar

Joined: Tue 23 Oct 2007 13:53
Posts: 233
Location: Bucuresti (Vest), Drumul Taberei
Sunt de parere ca panourile vor avea si scop informativ, dar nu in principal. Dupa cum afirmasem anterior, sunt afisate si informatii despre locatie (10% in estimarea mea desi se poate sa fie 20% din timpul in care sunt afisate informatii). Cand spun asta ma bazez si pe constatarea din teren care a fost legata de sistemul Jurnal (O)n-Line (nu se pune la socoteala reclama cu restaurarea vagoanelor de epoca la URAC drept informare asupra serviciului de transport RATB).

Oricum, 10-15% din timp alocat pentru informatiile despre metrou este mult prea putin avand in vedere complexitatea retelei. Asta se va traduce prin aceeasi segmentare a traseelor (prezentarea doar unei magistrale) si neprezentarea unor informatii real valoroase gen cum se ajunge mai usor in diferite puncte ale retelei. In 10-20 de secunde (hai 30) se mentioneaza cel mult numele catorva statii prin care trece metroul, se afiseaza numele si cam atat (daca nu se vorbeste rapid ca la finalul reclamelor cu medicamente: "Acest medicament se poate elibera..." de nu se mai intelege nimic).

Ce nu cunosc pana in momentul actual este daca vor pune vreun sistem care sa activeze automat informarea din timp in timp si sa fie obligatoriu prioritara cand trenul de metrou se apropie de statie. Avand in vedere ca s-a putut prioritiza informarea cu privire la statii pentru sistemul Jurnal (O)n-Line pentru RATB, presupun ca se poate face asta si pentru metrou.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 25 Sep 2008 22:41 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3297
freyutz wrote:
La metrou acel timp ma gandesc ca ar putea fi folosit pentru a afisa intervalele trenurilor macar, ca sa nu vorbim de afisarea timpului cat mai este pana la urmatorul tren deoarece asta inseamna alte tehnologii.

Daca vor avea doar scop publicitar 100% va fi o mare dezamagire


Eu zic sa nu ne facem iluzii degeaba. La Viena tocmai se monteaza un astfel de sistem (pe metrou e deja partial functional iar in tramvaie se monteaza monitoarele), si in afara de publicitate (90%) si stiri locale ale municipalitatii (10%) nu apare nimic altceva. Bine, la ei exista dintotdeauna si afisaje proprii ale traficului, care informeaza corect si complet, plus sisteme de comunicatii in caz de necesitate etc. Sistemul de informatii privind circulatia trenurilor si aceste monitoare publicitare sunt doua lucruri total diferite


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 25 Sep 2008 22:55 
Sa nu uitam ca Viena apartine unui stat civilizat in care 90% din lucruri sunt asa cum este normal sa fie. Tintim mult prea sus daca ne comparam cu Viena si ar fi pacat sa se simta austriecii jigniti ca indraznim macar sa ne comparam cu ei.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 25 Sep 2008 23:01 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3297
freyutz wrote:
Sa nu uitam ca Viena apartine unui stat civilizat in care 90% din lucruri sunt asa cum este normal sa fie. Tintim mult prea sus daca ne comparam cu Viena si ar fi pacat sa se simta austriecii jigniti ca indraznim macar sa ne comparam cu ei.

Adica, virgula, calatorul roman n-ar trebui sa aiba pretentia sa stie cat are de asteptat in statie, eventual sa afle doar ceeace tot afla de 30 de ani incoace: ca in urma cu x minute a trecut un tren, pe care evident l-a pierdut... Asta daca nu cumva contorul se reseteaza la 10, si apare 1 in loc de 11 minute.

Nici nu mi s-ar parea normal ca pe un display unde abunda reclame sa trebuiasca sa fii atent daca nu cumva se strecoara si informatii despre mersul vehiculelor.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 25 Sep 2008 23:37 
Comparam si calatorii nostrii cu calatorii lor?


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 25 Sep 2008 23:46 
Deja sunt expirate comentariile de genul Civilizatia la noi vs restul lumii. Da, e o realitate trista, dar e extrem de enervant sa vezi ca de fiecare data cand apare o schimbare (evident PROASTA), incepe cineva sa ne compare cu vestul, si incepe o disputa ofilita despre culturi si civilizatii 8-| ... Va rog, nu mai lasati polemica sa alunece spre asa ceva, incercati (daca e posibil), sa vedeti si avantajele sistemului, si daca nu, macar faptul ca inca stam mai bine ca orase gen Brasov si Constanta, unde se fura la drumul mare... :evil:
Adevarul e ca nu stiu ce alternativa sa va propun. Poate ar fi mai bine de fapt, sa nu carcotim, si sa pastram forumul mai curat si mai serios, cum ii sade bine.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 25 Sep 2008 23:54 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3297
Asa este. Vorbind nu rezolvam nimic.

Daca te uiti pe site-ul Metrorex, vezi ca ei au cu totul alte preocupari: informatii "actuale" de acum trei ani, un istoric plin de inexactitati (de ex statiile Romana si Brancoveanu sunt antedatate), niste harti care nu se deschid din soft si, nu in ultimul rand, o colectie de bancuri si "intamplari adevarate" rasuflate, din vremurile cand trenurile treceau la 3-4 minute.

Sunt doua universuri complet paralele. Al nostru, de carcotasi, si al lor, de monopol natural si strategic.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 26 Sep 2008 10:39 
Monopoly da un procent (cam de 20%) din incasarile din reclame celor care accepta sistemul in locatia lor. Probabil ca asta a fost un factor determinant in amplasarea monitoarelor. Plus comisioane unde trebuie. Nu cred ca vom vedea vreodata pe aceste monitoare timpul in care va sosi urmatorul tren ci doar informatii generale despre metrou (ceea ce n-ar strica pentru ca si acestea lipsesc)


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat 27 Sep 2008 01:10 
Ca alternativa putea fi sistemul de pe M4 care s-a vazut ca functioneaza (ce sa-i faci, se mai intampla si dastea), informatia utila se putea organiza pe jumatate de ecran si pe cealalta jumatate reclame. Numai ca Metrorex ar fi trebuit sa caute clienti, sa rescrie un pic la soft, mai usor demontezi ceva util si inlocuiesti cu ceva inutil dar care-ti aduce bani.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun 05 Oct 2008 12:47 
Quote:
Bucureştenii care circulă cu metroul vor beneficia, de mâine, de informaţii utilitare transmise prin intermediul ecranelor montate în 45 de staţii din oraş.

"Zoom" va transmite de mâine între orele 5 şi 24, atât imagine, cât şi sunet. Programele vor include buletine de ştiri, divertisment, dar şi informaţii utilitare şi de proximitate necesare călătorilor. Astfel, dimineaţa călătorii se vor conecta la principalele ştiri ale zilei, vor putea urmări revista presei şi vor primi informaţii de prima necesitate legate de trafic, financiar, meteo, sport şi timp liber. Nu vor lipsi rubricile de horoscop, bucătărie, sănătate, curiozităţi, turism şi mondenităţi.

Totodată, în scurt timp va fi disponibil un serviciu prin care bucureştenii vor putea transmite mesaje, dedicaţii sau anunţuri de mică publicitate în sistem SMS.

Investiţia pentru lansarea Zoom depăşeşte 2 milioane de euro. Monopoly Media, companie de publicitate indoor, a montat 700 de ecrane la metrou în două luni.



sursa evz.ro


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun 05 Oct 2008 19:37 
Mare reportaj mare pe irealitatea, adica publicitate pe post de reportaj, cu ultramegastareta janina corondan care prezenta sistemul publicitar si povestea de 2-3 ori cat de misto e cand merge ea cu metroul si o vede lumea si zice vai janina, mergi cu metroul, cum se poate asa ceva, da se poate, etc, am facut repede scandal sa se schimbe canalul....


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun 05 Oct 2008 22:26 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 13:30
Posts: 93
Location: Bucuresti
O sa fie tare amuzant cand o sa lipseasca fie sunetul, fie imaginea, in diferite statii, probleme deja prea cunoscute din alte experimente.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun 05 Oct 2008 23:12 
Sindicaliştii de la metrou şi-au făcut televiziune cu Vîntu

Dollores Benezic
Luni, 06 Octombrie 2008

Poate cea mai importantă informaţie pe care ar dori s-o afle orice călător cu metroul - când vine următorul tren - nu se va afla însă pe ecranele
instalate de firma Monopoly Media, parte a grupului Realitatea- Caţavencu, patronat de Sorin Ovidiu Vîntu. „Nu pentru că nu vrem noi, dar încă nu am discutat acest lucru cu Metrorex“, spune Roxana Grămadă, Corporate Affairs Director Realitatea-Caţavencu, care recunoaşte că această informaţie ar fi de bază pentru călători.


Ramele nu vor veni mai rapid în staţii, iar aerul va fi la fel de irespirabil la orele de vârf în vagoane, însă, aşteptând pe peroane, veţi avea ocazia să aflaţi ce vă rezervă astrele, ce mai scrie prin ziare, ce au mai spus politicienii sau chiar să învăţaţi să gătiţi câteva feluri de mâncare.

În timp, spun reprezentanţii Monopoly Media, călătorii vor putea trimite prin SMS diverse mesaje publicitare care vor apărea pe ecrane. Investiţia firmei ajunge la două milioane de euro şi îmbogăţeşte astfel portofoliul de peste 2.500 de ecrane deţinute în peste 40 de oraşe din ţară.

Contract secret pe pielea călătorilor

Toate cele 45 de staţii de metrou au fost dotate în ultimele două luni cu câte 16 ecrane fiecare, în urma unui contract confidenţial încheiat între firma sindicatelor de la metrou - Sindomet Servcom SRL - şi Monopoly Media. Nici unul dintre semnatarii contractului nu a dorit să facă publică valoarea contractului sau care vor fi investiţiile pe care Metrorex le va face de pe urma câştigurilor din ecranele
publicitare. „Cu siguranÅ£ă că vor fi în beneficiul călătorilor“, a comentat Mariana Petre, purtătoarea de cuvânt a Metrorex, care nu ÅŸtia, însă, nici de valoarea contractului, nici de faptul că ecranele vor fi funcÅ£ionale începând de azi.

Firma Sindomet Servcom SRL a fost înfiinţată în 1992 şi gestionează peste 6.000 mp de spaţii comerciale din incinta metroului, în urma unui contract încheiat între aceasta şi Metrorex. Cotaparte ce revine Metrorex din afacere este de 25%.

Preşedintele sindicaliştilor de la metrou, senatorul PSD Ion Rădoi, susţine că nu ştie nici care e valoarea contractului, nici cât ar reveni Metrorex, dar „oricum suma e o mică parte din buget, o picătură într-un ocean“. Senatorul crede că banii vor aduce beneficii atât călătorilor, cât şi angajaţilor de la metrou.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... -cu-Vintu/


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun 05 Oct 2008 23:37 
Marian Andrei wrote:
... veţi avea ocazia să aflaţi ce vă rezervă astrele...
Astrele sau bombardierele :twisted: ? Ce ne pot rezerva, decat porniri cu usile deschise si opriri in statie fara deschiderea usilor?
Quote:
În timp, spun reprezentanţii Monopoly Media, călătorii vor putea trimite prin SMS diverse mesaje publicitare care vor apărea pe ecrane.
"Tanara blonda cu sani mari
VAND CAMION"
Quote:
... firma sindicatelor de la metrou...
...Preşedintele sindicaliştilor de la metrou, senatorul PSD Ion Rădoi...
Seful sindicatelor, senator (nu conteaza unde) si pe deasupra patron de firma. Un fel de lup la oi, adica.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 06 Oct 2008 00:12 
Ecranele au fost puse astazi in functiune pe M1 si M2. Pe M3 nu au fost nici macar cablate iar de M4 nu stiu nimic. Astazi era un mesaj de informare ce spunea: "Zoom, Maine, Aici" In continuare cateva poze facute astazi.


Attachments:
P1050857 (Medium).JPG
P1050857 (Medium).JPG [ 48.74 KiB | Viewed 8011 times ]
P1050858 (Medium).JPG
P1050858 (Medium).JPG [ 46.82 KiB | Viewed 8009 times ]
P1050865 (Medium).JPG
P1050865 (Medium).JPG [ 72.23 KiB | Viewed 8009 times ]
P1050869 (Medium).JPG
P1050869 (Medium).JPG [ 43.71 KiB | Viewed 8009 times ]
P1050871 (Medium).JPG
P1050871 (Medium).JPG [ 38.35 KiB | Viewed 8012 times ]
Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 06 Oct 2008 10:03 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3297
Marian Andrei wrote:
Sindicaliştii de la metrou şi-au făcut televiziune cu Vîntu

Dollores Benezic
Luni, 06 Octombrie 2008

[...] veţi avea ocazia să aflaţi [...] ce au mai spus politicienii [...]

Coincidenta - ecranele devin functionale chiar inainte de alegerile parlamentare. Fie-le inaugurarea usoara!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 06 Oct 2008 16:17 
Nu sunt functionale peste tot, in statiile unde au fost montate recent nu merg - Obor de exemplu.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 06 Oct 2008 16:51 
Azi am dat o tura mare pe M1 si ecranele erau perfect functionale in statiile

Crangasi
Eroilor
Izvor
Piata Unirii
Dristor1
Nicolae Grigorescu
C-tin Georgian
Republica
Pantelimon

La titan inca nu au fost montate ecranele si nici la Dep IMGB unde nici nu se vor monta.

Pe M2 in schimb ecranele functioneaza in toate statiile in afara de Dep IMGB. Am aflat astazi ca sistemul este montat si in statiile NG2, 1 Decembrie, Policolor, Linia de Centura, iar astfel ar iesi calculul cu numarul total al ecranelor.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 06 Oct 2008 18:18 
Pe M4 nici nu au date tiplele jos.
Cred ca se lucreaza inca la ele si pe M1.La Basarab si la PV1 pe unul dintre peroane nu functionau(cel putin asta am apucat sa vad eu azi dimineata).


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 06 Oct 2008 21:50 
Sigur ca Monopol(i) e firma mare si cu valoare care se poate bate cu pumnu in piept ca fac orice, afiseaza timpu pana la urmatorul metrou si chiar pana la al doilea, afiseaza si cand intra in statie, si daca e aglomerat sau nu, si oricea altceva, numai ca oamenii de la Metrorex cu care s-a incheiat contractul, sunt baieti simtiti, de o calitate rara, care o sa-si aduca aminte sa nu deranjeze asa firma serioasa si capabila cu nimicuri utile pasagerilor.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 06 Oct 2008 22:17 
Ai spus-o cum nu se putea mai bine :lol:


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 06 Oct 2008 22:34 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3297
Asta e "milostenia" romanului care s-a vazut sef. Pai de ce sa-i mai spui calatorului cate minute are de asteptat, ca tot n-are de ales, si-si mai face si nervi degeaba. Mai bine il distrezi cu clipuri. Si cand va veni cu adevarat trenul, poate-l vezi ca renunta sa se suie si asteapta trenul urmator, doar sa nu piarda poanta de final a vreunei reclame care tocmai ruleaza. :twisted:
Pare primitiv, dar e dovada unei bune insusiri a psihologiei maselor, exersata din plin si cu succes inainte si dupa 1989.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue 07 Oct 2008 22:00 
Marian Andrei wrote:


În timp, spun reprezentanţii Monopoly Media, călătorii vor putea trimite prin SMS diverse mesaje publicitare care vor apărea pe ecrane.



2 SMS-uri mi-au atras azi in mod deosebit atentia:

De la Stefan: "Iubito asteapta-ma la 1 mai, statia nu ziua"

De la Georgel: "Mi-e sete de mor luati-mi apa de la Izvor"


Top
  
 
 Post subject: Ciudatenie
PostPosted: Sun 12 Oct 2008 12:54 
Offline

Joined: Sat 24 May 2008 15:49
Posts: 2
Am observat ieri o faza tare la Basarab, pe unul din peroane se transmitea ceva pe celalat peron altceva. Au DVD-uri cumva , ZOOM nu e o televiziune cu circuit inchis?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun 12 Oct 2008 13:54 
Ba da este o televiziune cu circuit inchis dar in statii se poate prinde atat Play TV, Monopoly TV, cat si Zoom. Probabil erau setate pe posturi diferite.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 17 Oct 2008 23:29 
Din ce observ statia Titan (impreuna cu depoul IMGB) ramane cam singura din retea unde nu s-au montat ecranele. Pana la urma se mai monteaza aici ?


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat 18 Oct 2008 09:58 
Daca nu s-au montat pana acum nici nu cred ca se vor mai monta, si bine fac. Si asa tot sistemul e o mare teapa. Macar de-ar merge integral dar nu exista statie fara ecrane stinse sau cu fire scoase. Spre exemplu la Unirii un set de 2 monitoare sta cu firele scoase si atarnate de cand s-a dat drumul la sistem.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat 18 Oct 2008 18:52 
Offline
User avatar

Joined: Tue 20 Jun 2006 21:15
Posts: 220
Sau Piata Victoriei 1 unde 20% din ecrane sunt stinse sau apare "No signal".


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 38 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 3 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group